Fabriku vakcina grade iste firme koje su gradile i kovid bolnice 1Foto: Printscreen Instagram @buducnostsrbijeav

Vojnograđevinska ustanova „Beograd“, pri Ministarstvu odbrane, dodelila je posao izgradnje fabrike vakcina, sa pratećom infrastrukturom, pristupnim putevima i priključnim saobraćajnicama, grupi ponuđača koju predvodi beogradska firma Termomont.

Isti konzorcijum gradio je kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, a Termomont je u delu javnosti poznat i po nedavnoj rekonstrukciji Tvrđavskog mosta u Nišu, koja je bila pet puta duža od najavljene i trajala duže nego čovekovo putovanje od Zemlje do Marsa.

Prema pisanju Nove ekonomije, vrednost ugovora za izgradnju fabrike vakcina u Beogradu je 2,9 milijardi dinara, odnosno skoro 24,7 miliona evra. U zajedničkoj ponudi učestvuju i firme Teming elektrotehnolodži iz Niša i Saša Milosavljević PR BP Konsalting iz Kruševca. Isti konzorcijum gradio je i tri kovid bolnice u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu. Za poslove izrade projektne dokumentacije i izgradnje dobili su bezmalo 7,4 milijarde dinara, odnosno oko 62,7 miliona evra.

Tender za izgradnju Fabrike vakcina, kao i svi tenderi za izgradnju kovid bolnica, sprovedeni su putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva, što znači da su na tender pozvane samo određene firme koje su imale mogućnost da podnesu ponude. Vlada Srbije je nedavno iz budžetske rezerve za ove potrebe izdvojila 1,08 milijardi dinara, odnosno oko 9,2 miliona evra. Fabrika vakcina u kojoj bi trebalo da se proizvode cepiva kineske kompanije Sinofarm biće izgrađena u zemunskom naselju Soko Salaš

Čelnik grupe koja će graditi Fabriku vakcina, Termomont, rekonstruisao i Tvrđavski most u centru Niša, dugačak svega oko 60 metara, i to za 573 umesto najavljenih 120 dana. Sanacija mosta, koja inače nije bila radikalna, trajala je od 3. marta 2020. do 3. avgusta ove godine. U Direkciji za izgradnju grada su na početku sanacije kazali da će ona trajati najviše četiri meseca, a da je čitav posao vredan 60 miliona dinara. Uprkos zahtevu dela javnosti, ugovori, aneksi i druga dokumentacija o remontu Tvrđavskog mosta nisu objavljeni.

Odmah po završenoj sanaciji, na betonu kod prvih stubova mosta osvanule su pukotine, za koje su u Direkciji za izgradnju grada rekli da “nisu na delu mostovske konstrukcije, već na diletaciji i ne utiču na bezbednost mosta”. Nezavisni stručnjaci su, međutim, ocenili da su se pukotine pojavile jer je “spoj mosta i obale povezan materijalom koji nije po propisima”.

Firma Termomont je, inače, prethodne godine imala 7,1 milijardi dinara poslovnih prihoda, što je za 170 odsto više nego 2019. godine.

I dokumentacija u pregovaračkom postupku

I poslovi izrade tehničke dokumentacije, kao i opremanja lokacije za Fabriku vakcina dodeljeni su u pregovaračkom postupku, navodi Nova ekonomija.

Za izradu tehničke dokumentacije Institut za puteve iz Beograda dobio je 67 miliona dinara, dok je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju posao opremanja lokacije vredan 1,7 milijardi dinara dodelila grupi ponuđača koju čine Ras Inženjering Niskogradnja, DC Energokup, Resa gradnja, Biodekor i preduzetnička agencija Geo Spes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari