Gasne elektrane zamena za termokapacitete na izdisaju 1Foto: EPA PAVLO PALAMARCHUK

Iako se bliži trenutak kada će prirodni gas istisnuti ugalj sa pozicije broj dva izvora energije u svetu u Srbiji je, kada je o potrošnji reč, „plavi energent“ i dalje tek treći na listi iz nafte u uglja.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju očekuje se da će prirodni gas potisnuti ugalj s pozicije drugog izvora energije 2030. godine. Ta agencija je objavila da će u periodu od 2017. do 2040. godine potražnja za energentima biti povećana za više od četvrtinu, te da će u istom razdoblju svetska potražnja za gasom rasti 1,6 odsto godišnje.

U Srbiji je situacija, kada govorimo o potrošnji energenata, takva da je ugalj i dalje na prvom mestu sa 49 odsto, sirova nafta sa 25 odsto je druga dok je prirodni gas trećeplasirani sa 12 odsto. Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je razlog za takav udeo potrošnje činjenica da imamo malu domaću proizvodnju nafte i gasa te da te energente pretežno moramo da uvozimo iz inostranstva.

– Inače, i kod nas u Srbiji je svojevremeno planirano da do 2030. godine gas zauzme drugu poziciju u potrošnji. Preduslov za to je izgradnja pet novih gasnih elektrana u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Subotici koje bi se nalazile na trasi u to vreme aktuelnog gasovoda „Južni tok“ čija je izgradnja u međuvremenu otkazana. S obzirom da će u jednom trenutku dva bloka Termoelektrane „Nikola Tesla“ u Obrenovcu morati da budu ugašena zbog zastarelosti a s obzirom i na težnju da se smanji zagađivanje životne okoline iz termoelektrana gas će neminovno morati znatno više da da bude zastupljen u potrošnji nego što je to sada slučaj. Preduslov za to je da se izgrade gasne elektrane u Srbiji koje su planirale za šta definitivno postoji i potreba jer se gas istovremeno može koristiti kako za proizvodnju toplotne tako i za proizvodnju električne energije – navodi naš sagovornik koji dodaje da su upravo gasne elektrane proizvodni kapaciteti koji treba da zamene termokapacitete na izdisaju.

Prema stručnim predviđanjima prirodni gas je fosilno gorivo sa najvišom stopom rasta i do 2030. godine preteći će ugalj i postati drugi izvor energije, nakon nafte.

Kina, najveći uvoznik nafte i uglja u svetu, ubrzo će postati i najveći uvoznik gasa, a do 2040. godine njen će se neto uvoz približiti onome Evropske unije. Kina je već pretekla Japan na mestu vodeće svetske uvoznice prirodnog gasa. Iako je ta zemlja treći potrošač prirodnog gasa u svetu, iza Sjedinjenih Država i Rusije, prisiljena je da uvozom podmiruje oko 40 posto svojih potreba, budući da kineska proizvodnja ne uspeva da održi korak s potrošnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari