Sedmicu pred izbore, Vučić u Nišu otvara gasovod između Srbije i Bugarske - tvrdi da nije funkcionerska kampanja 1Foto FoNet Milica Vučković; BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, sedmicu pred izbore, u poseti Nišu i okolini, kako bi učestvovao u „obeležavanju početka rada gasnog interkonektora Srbija- Bugarska“.

Vučić, inače doskorašnji predsednik SNS i nosilac liste „Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane“ na parlamentarnim izborima, u Nišu će tim povodom „ugostititi“ predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva, predsednika Bugarske Rumena Radeva i ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Prema zvaničnoj najavi, Vučić, koji po Ustavu „komanduje Vojskom“, prisustvovaće i „prikazu protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica“ na vojnom aerodromu „Narednik- pilot Mihajlo Petrović“.

Vučićeva poseta trajaće od 9 časova do popodneva, kada se završava ova vojna vežba koja počinje u 14.40 časova.

Sedmicu pred izbore, Vučić u Nišu otvara gasovod između Srbije i Bugarske - tvrdi da nije funkcionerska kampanja 2
Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

On je sinoć kazao da „obeležavanje početka rada“ gasnog interkonektora sa Bugarskom i njegovo obraćanje u Nišu „nije funkcionerska kampanja“.

„Floskule o funkcionerskoj kampanji ne mogu da slušam“, rekao je, dodajući da će se zbog takvih optužbi u Nišu samo kratko obratiti prisutnima.

„Izviniću se ljudima što ću da kažem samo dve rečenice- hvala što ste došli“, kazao je za televiziju Pink.

Nevladina organizacija Građanske inicijative uputila je juče otvoreno pismo šefu delegacije EU u Srbiji Žiofreu, u kojem ga poziva da se „uzdrži od učestvovanja u bilo kakvim događajima koji bi mogli biti interpretirani kao podrška vladajućoj stranci, posebno u svetlu predstojećih izbora“.

U tom pismu, koje je ispred Građanskih inicijativa potpisala Maja Stojanović, navodi se da bi najava prisustva Žiofrea na otvaranju gasne interkonekcije u Nišu samo nedelju dana pre izbora „mogla biti shvaćena“ kao takva podrška.

U njemu se navodi da je „nepristrasnost Evropske unije od suštinske važnosti za očuvanje demokratskih principa u Srbiji“.

„Kao zagovornici evropskih vrednosti, smatramo da je naša zajednička odgovornost da osiguramo da izborni proces bude fer, transparentan i slobodan od bilo kakvog uticaja“, dodala je Stojanović.

U Nišu će se, inače, u vreme Vučićeve posete, održati i tribina Inicijative ProGlas, koja kritikuje „nepodnošljivu društvenu zbilju u Srbiji“ i poziva građane da masovno izađu na izbore 17. decembra.

Tribina je najavljena pre nego što je kabinet predsednika Srbije objavio informaciju o poseti.

Biće održana na platou ispred Narodnog pozorišta, sa početkom u 12 časova.

Vučić i ministarstvi saopštavaju različite cene gasnog interkonektora

Podaci o ceni koštanja gasnog interkonektora Srbija- Bugarska koje je saopštio Vučić i Ministarstvo rudarstva i energetike razlikuju se za 8,5 miliona evra.

Vučić je sinoć na Televiziji Pink kazao da izgradnja ovog interkonektora do bugarske granice košta 94 miliona evra, a da je skoro 50 miliona evra poklon Evropske unije, a još 25 odsto su „najpovoljniji krediti“ Evropske investicione banke.

Ostatak od oko 20 miliona evra finansiran iz republičkog budžeta, kazao je.

Resorno ministarstvo je, međutim, ranije saopštilo da „ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra“.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra „povoljnog“ kredita Evropske investicione banke, koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje, naveli su u Ministarstvu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović- Handanović je, takođe, kazala da se ovaj gasni interkonektor danas pušta „u probni rad“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari