Kako su i zbog čega vozači u Srbiji uskraćeni za pojeftinjenje dizel goriva? 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Iako su prognoze govorile da će maloprodajne cene goriva, nakon povećanja akciza od 1.oktobra, skočiti za oko šest dinara, do toga ipak nije došlo. Takođe, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da očekuje da se cena dizela neće povećavati u narednom periodu, odnosno da “blagi rast akciza” neće dovesti do poskupljenja tog naftnog derivata.

Kako Danas saznaje u dobro obaveštenim izvorima, jedini razlog zbog čega se povećanje akciza, bar u ovom trenutku, nije odrazilo na cene goriva na pumpama u Srbiji jeste činjenica da su se smanjile veleprodajne cene naftnih derivata što je trgovcima u našoj zemlji omogućilo da, iako su novi iznos akcize ugradili u svoje maloprodajne cene, istovremeno snize cenu koštanja svoje robe na pumpama čime se izbeglo poskupljenje evrodizela i benzina BMB 95.

Naročito se, zbog manje potražnje za tom vrstom goriva, smanjila cena benzina što je dovelo do toga da je maksimalna cena tog derivata, koju određuje Vlada Srbije kako bi se smanjili negativni efekti globalne energetske krize, od petka 6.oktobra niža za tri dinara dok je cena evrodizela ostala ista kao i sedam dana ranije, kada se zbila prethodna korekcija maksimalno dozvoljenih cena naftnih derivata na pumpama.

Ono što je važno naglasiti je to da bi da Vlada Srbije nije donela odluku o povećanju akcize na dizel, kako bi se na taj način punio državni budžet, i to gorivo pojeftinio za iznos od nekoliko dinara kao što je bio slučaj sa benzinom.

Podsećanja radi, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u petak sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije i Naftne industrije Srbije i na tom sastanku je zaključeno “da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, uz očekivanje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu”.

– Iako je došlo do blagog rasta akciza, to neće negativno uticati na povećanje cene dizela i to je nešto što želimo da obezbedimo za naše građane u narednom periodu. Time smanjujemo i inflatorne pritiske što ima višestruke koristi. Nastavićemo da nadgledamo cene dizela u Srbiji i cilj nam je da u narednom periodu one ne rastu. U ovome će nam pomoći i Naftna industrija Srbije koja je pouzdan partner države bila u prošlosti i nastoji da to bude u budućnosti, a to očekujem i od ostalih naftnih kompanija u Srbiji – izjavila je ministarka Đedović Handanović.

Domaća stručna javnost ne očekuje nagli rast cena dizela u narednim mesecima, ali navodi da niko ne može garantovati da do toga, ipak, neće doći s obzirom da na to utiče kretanje cena “crnog zlata” na tržištu kao i cene naftnih derivata na referentnoj berzi na osnovu koje se formiraju maksimalno dozvoljene cene dizela i benzina u Srbiji.

Ako u tim segmentima dođe do rasta cena jedini način na koji će država moći da spreči povećanje cena dizela je ukidanje ili smanjenje iznosa akcize na taj naftni derivat.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor ističe za Danas da je trenutna situacija na tržištu sirove nafte takva da je došlo do njenog naglog pada umesto rasta na preko 100 dolara po barelu kako se očekivalo.

– Taj pad je izazvalo više faktora među kojima su velike rezerve naftnih derivata stvorene u Sjedinjenim Američkim Državama i manji obim privredne aktivnosti Kine nego što se očekivalo. To je uslovilo i veliki pad cena nafte na berzama, Ipak, poznajući kako funkcioniše tržište nafte niko sa preciznošću ne može da kaže koliko će ovaj trend trajati i garantuje da ga neće zameniti onaj sasvim drugačiji, koji bi izazvao povećanje cena nafte. Kada je pak reč o cenama dizela u Srbiji u slučaju promene situacije na tržištu nafte ono što bi moglo da garantuje da se njegove cene na pumpama neće menjati bio bi dogovor nadležnih i naftnih kompanija koje posluju u našoj zemlji o tom pitanju – navodi Kapor.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže za Danas da je pad cena nafte na svetskim berzama logična posledica snižavanja privrednih aktivnosti u poslednjem kvartalu godine.

– Slično se dešavalo i ranije tako da ovo nije ništa neuobičajeno. Očekujem da cene nafte neće ostati na ovom nivou već će se blago podizati. Kada je pak reč o trendovima na regionalnim berzama naftnih derivata na Mediteranu beleži se blagi porast cena te robe a razlog je njen manjak nastao usled gašenja jedne evropske rafinerije naftne kompanije Šel – objašnjava naš sagovornik.

Inače, u uslovima određivanja maksimalno dozvoljenih cena goriva u maloprodaji u Srbiji cene koštanja tih naftnih derivata određuju se po osnovu kotacija (poslednjih cena po kojima se trguje) naftnih derivata na berzi u Đenovi u luci Lavera.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković navodi za Danas da je teško predvideti šta će se dešavati na svetskom tržištu nafte i da će sve zavisiti od poteza velikih igrača poput Saudijske Arabije.

– Ne očekujem povećanje proizvodnje nafte sve dok se ne pojavi veća potražnja za njom. Sada je ona smanjena što je uzrokovalo nagli pad cena nafte. Ipak na tom tržištu se situacija menja i niko ne može bilo šta da tvrdi sa stoprocentnom sigurnošću. Ono što je pouzdano je to da bi u slučaju promena na tržištu sirove nafte i naftnih derivata u odnosu na postojeću situaciju Vlada Srbije mogla da spreči rast cena dizela u maloprodaji odricanjem od akcize koja je propisana a na šta ima pravo u kritičnim situacijama. Naime, cena dizela u ovom trenutku je veoma visoka i njeno dodatno povećanje bi negativno delovalo na težnju da se suzbija inflacija. Da bi sprečila da borba protiv inflacije bude ugrožena Vlada može da se opredeli na takav korak – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari