Mali: Ključ ispravne ekonomske politike i napretka Srbije u investicijama 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Siniša Mali danas je izjavio da je novi izveštaj o globalnoj investicionoj klimi za 2021. godinu američkog Stejt dipartmenta, u kome je Srbija visoko ocenjena, još jedan dokaz ispravne ekonomske politike koja se sprovodi, kao i da je ključ napretka u brojnim investicijama, koje uprkos krizi koja je izazvana pandemijom ne zaobilaze Srbiju.

Ministar je rekao da postignuti rezultati, posebno kada je reč o finansijskoj disciplini i finansijskoj stabilnosti, pružaju dodatni podstrek i nadu da će Srbija još više napredovati, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Kako je Stejt dipartment ocenio, sigurnost i stabilnost koju smo postigli, uz odličan strateški položaj zemlje, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu, podsticaje za investiranje i aranžmane o slobodnoj trgovini, pre svega sa EU, izvesno predstavljaju pobedničku kombinaciju, u kojoj pre svega dobijaju građani naše zemlje“, rekao je Mali.

On je napomenuo da se otvaranjem fabrika kreiraju i nova radna mesta, što vodi boljoj konkurentosti i uvećanju životnog standarda građana.

„Ekonomski napredak mora biti ravnomeran na čitavoj teritoriji naše zemlje, a u tome će značajno pomoći nikada veća infrastrukturna ulaganja. Samo do kraja godine imaćemo još četiri auto-puta u izgradnji, tako da će ukupno u izgradnji biti osam auto-puteva“, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima pararaleno sa izgradnjom puteva rade se i pruge, kao i izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže širom Srbije, što je dodatni podstrek za strane direktne investicije.

Mali je podsetio i da se ne odustaje od sprovođenja plana „Srbija 2025“, koji vodi, kako je ocenio, do značajnijeg unapređenja životnog standarda, otvarajući Srbiju još više i za domaće i strane investicije.

Ministar je istakao da je investiciona klima u Srbiji značajno unapređena poslednjih godina, čemu je doprinela izmena ključnih propisa, ali i domaćinska i odgovorna ekonomska politika.

„Uz očuvanje fiskalne stabilnosti i inicijative koje podstiču rast, poput nikad većih javnih investicija, prepoznata je i intencija smanjenja poreskog opterećenja. Nezaobilazne su i mere pomoći građanima i privredi koje se još uvek sprovode“, naglasio je Mali.

On je kazao da je zahvaljujući trećem paketu pomoći ove godine, za šta je izdvojeno oko 266 milijardi dinara, Srbija očuvala radna mesta i privredu.

„Istovremeno, javne finansije su stabilne i pod kontrolom uprkos potresima na međunarodnoj sceni, imajući u vidu da je održavamo nizak deficit, dok se fiskalni prostor koristi u cilju podrške privrednom rastu. Javni dug je na nivou ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, koliko je propisano Mastriškim ugovorom“, objasnio je ministar.

Mali je dodao da je od posebnog značaja odlična saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koja je isključivo savetodavnog karaktera.

„Nosioci kapitala prepoznali su značajne promene koje su se u našoj zemlji dogodile prethodnih godina i koje su doprinele poboljšanju poslovnog ambijenta. Očekujemo da ćemo sa SAD uspostaviti još bolju saradnju i još više unaprediti investicije iz te zemlje“, naveo je Mali.

On je istakao da se mnogo očekuje i od dodatnog razvoja tržišta kapitala u Srbiji, posebno zelenih obveznica koje će biti posebno interesantne stranim investitorima, te da će detalji biti poznati nakon usvajanja Strategije razvoja tržišta kapitala, čije se usvajanje očekuje u septembru ove godine.

„Time ćemo unaprediti ponudu finansijskih instrumenata i istovremeno još više povećati i domaće i strane investicije. To nužno vodi daljem rastu BDP-a, rastu naše ekonomije, a samim tim i rastu plata i penzija“, zaključio je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari