Matijević, Big bul i Karneks još na crnoj listi Rusije 1Foto: EPA-EFE/ MARWAN ALI

Očekivalo se da će najviše dva meseca potrajati zabrana izvoza mesa, koju je ruska veterinarska inspekcija od početka juna ove godine odredila za četiri srpske kompanije, jer je prema procenama toliko vremena bilo potrebno da se otklone nedostaci i usaglase izvozne procedure sa propisima koji važe u Evroazijskoj ekonomskoj uniji.

Ipak, za sada je sa tog spiska jedino „Zlatiborcu“ odobreno na nastavi započeti posao, „Matijević“, „Big Bull“ i „Karneks“ tvrde da su se, takođe, usaglasili sa ruskim sanitarnim vlastima, ali se na odobrenje još uvek čeka.

Ruska inspekcija sredinom maja došla je u nenajavljenu posetu u šest kompanija koje su plasirale meso i prerađevine na to tržište. Primedbe sličnog tipa imali su kod svih kompanija, ali su zabranu uveli samo za četiri.

U nekim pogonima ruski inspektori su utvrdili da linija klanja ne omogućava praćenje porekla stoke, negde je dolazilo do mešanja svežeg mesa sa prerađevinama, u nekim situacijama temperatura kod sušenja nije bila adekvatna, a negde je ukazano i na nedovoljnu higijenu zaposlenih, mada je odmah i naglašeno da je reč o pojedinačnim propustima. Ipak, ni u jednom slučaju nije utvrđena neispravnost mesa i domaći proizvođači tvrdili su u startu da je procedure moguće brzo ispraviti.

Međutim, ukazuju i da je reč o „pravilima igre“ koje se stalno menja i pooštrava, između ostalog i zato što se i tržište Rusije još uvek usaglašava sa propisima svih pet članica Evroazijske ekonomske unije, kao i da se u hodu ustanovljavaju novi standardi. Takvih problema, kažu domaći izvoznici, nema u trgovanju sa Evropskom unijom, koja jednom godišnje kontroliše firme od kojih kupuje i gde do sada nije bilo mera zaustavljanja izvoza.

Očekuju, takođe, i da se dosadašnji problemi prevaziđu nakon potpisanog sporazuma sa EAEU prošle sedmice ali i dogovorenog pojednostavljenja i ubrzanja izvoznih procedura na koje je potpis stavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Već nakon tri nedelje od uvedene zabrane, sve četiri kompanije su izjavile da su otklonile sve nedostatke na koje je ukazala ruska Federalna služba za veterinarski i sanitarni nadzor i da očekuju njihovu inspekciju koja je to trebalo da potvrdi.

Ipak, pre desetak dana meso je krenulo put Rusije samo iz Zlatiborca.

– Naša kompanija je Upravi za veterinu Republike Srbije, sredinom juna, dostavila izveštaj o izvršenim korekcijama svih stvari koje je u našim proizvodnim objektima u Mačkatu ruska inspekcija naznačila kao neusaglašene s normativima EAEU. Zabrana je stupila na snagu 4. juna, a već sredinom juna poslali smo izveštaj o načinjenim korekcijama, što ukazuje da je reč o veoma efikasnom i brzom otklanjanju nepravilnosti koje su evidentirane. U dosadašnjim medijskim istupanjima smo govorili o tome da su zamerke bile tehničke prirode i da su se odnosile na procedure u industrijskom pogonu. To je omogućilo da vrlo brzo reagujemo i ispravimo ono što je od nas zahtevano – kažu u kompaniji „Zlatiborac“.

Dodaju da su brzo uspeli da otklone neusaglašenosti pa je već 14. oktobra zabrana ukinuta, a kako je prodaja bila nastavljena sve vreme, efekti blokade izvoza u velikoj meri bili su amortizovani.

Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa, očekuje takođe ukidanje zabrane jer kaže za Danas da se u pogonima „Matijevića“ vrši klanje stoke i za potrebe Zlatiborca.

– Ako su oni dobili dozvolu, moramo i mi da je dobijemo jer se u njihovim isporukama nalazi i meso koje je prošlo kroz našu klanicu. Problem je verovatno to što ruska inspekcija još nije došla u Srbiju kako bi potvrdila da su procedure usaglašene – kaže Matijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari