Mihajlović: Nemoguće da ostane ista cena gasa 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Na pitanje da li ćemo u maju kada se bude produžavao ugovor sa Rusijom o snabdevanju gasom dobiti istu cenu gasa kao do sada (od oko 270 dolara za 1.000 kubnih metara) Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike ocenila je na TV Prva da je to nemoguće.

“Nemoguće je da cena gasa ostane ista. Nema više jeftine energije, nema više jeftinog gasa, nafte i naftnih derivata, ni u Evropi, ni kod nas. Nemoguće je da cena od 270 dolara ostane takva, ali očekujem da će nova cena biti povoljnija od onog što su druge zemlje dobile”, ocenila je Mihajlović najavljujući da će izgradnja gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad biti prioritet,

“Sledeće godine u spetembru završava se interkonekcija Niš-Dimitrovgrad, a mi u međuvremenu treba da razgovaramao i sa Grčkom i sa Azerbejdžanom, da možemo bar određeni procent gasa da nabavimo iz drugih izvora. U budućnosti će biti i gasovod iz Izraela u Kipra, ali to će biti tek za 10 godina”, napominje Mihajlović dodajući da se ovim gasovodom omogućuje snabdevanje LNG-om iz Grčke ili gasom iz Azerbejdžana.

Ona je rekla i da 30 odsto potrošnje gasa ide u domaćinstva, a 70 odsto privredi i da se mora obezbediti

snabdevanje za privredu.

Ona je istakla i da u energetici sve zavisi od politike.

“Mi smo se trudili i imali dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Mi smo 100 odsto zavisni od ruskog gasa, ali treba da tražimo i alternatnivne izvore. Treba da imamo dobre odnose i sa Amerikom i sa Evropom i sa Rusijom. Pitanje je koliko će to biti moguće u ovim uslovima rata, ali moramo da vodimo pre svega o svojim interesima”, istakla je Mihajlović.

Ministarka je rekla da imamo svih energenata dovoljno, nafte i naftnih derivata za minimum 60 dana, gasa u skladištu za 15 do 17 dana.

Jedno od ključnih pitanja ovih dana su sankcije EU i potencijalno otežano snabdevanje sirovom naftom preko JANAF-a, pa i izlazak Rusije iz vlasništva u našoj naftnoj kompaniji.

“Moramo očuvati energetsku bezbednost po svaku cenu. Razgovaramo o tome, ali još nisu donete nikakve odluke. Ima zainteresovanih kompanija. Naše kompanije su izuzete iz 5. paketa sankcija, ali može da se desi i 6. paket sankcija i moramo da se spremimo za situaciju i kada JANAF neće da radi za nas. Gledamo sa kojih ćemo sve strana da nabavljamo naftu i derivate”, rekla je Mihajlović.

Za energetsku bezbednost možda je najvažnija električna energija, a juče je EPS uvezao 18 odsto naše potrošnje. Mihajlović je rekla da će tek sledeće godine EPS stati na noge.

“EPS ima novo rukovodstvo i nije im lako. Ne može situacija koja se desila u decembru da se reši za šest meseci, a teško i za godinu dana. EPS se urušavao godinama i desila se situacija koja je trebalo da bude benigna, ali to je veliki i inertan sistem koji se dugo urušavao. Došao je u situaciju da nije urađena rehabilitacija, da nema otkrivke, nema dovoljno uglja. Omogućili smo da EPS interventno uvozi ugalj, da uvozi struju. Za to se daje veliki novac, da bi EPS bio do zime siogurniji, a sledeće godine na sigurnim nogama”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla i da je Ministarstvo energetike podnelo prijavu protiv bivšeg direktora EPS-a Milorada Grčića i direktora površinskih kopova u Kolubari Srđana Alimpijevića u decembru i da se “iznenadila kada je videla da se sada o tome govori”.

Ona je rekla da Grčić i dalje radi u EPS-u, ali da ne zna na kojoj funkciji. “Ja ne mogu na to da utičem niti hoću time da se bavim. Ljudi u EPS sami određuju ko će im biti na kojoj funkciji”, poručila je ona.

Takođe je ocenila id anova vlada mora biti bolja od one u kojoj je sada.

“Nova vlada mora da bude proevropska i da se paralelno bavi politikom i očuvanjem ekonomskog i finansijskog sistema. Nova vlada mora da bude bolja od ove u kojoj sam sada”, zaključila je ona dodajući da će energetika i u narednoj vladi biti najvažniji prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari