Mihajlović: Od studije zavisi da li ćemo imati rudarenje i proizvodnju litijuma 1Foto: Beta//MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ

Od studija o proceni uticaja na životnu sredinu zavisiće da li ćemo imati rudarenje i proizvodnju litijuma, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović koja dodaje da ni ona, niti Vlada Srbije nisu advokati kompanije Rio Tinto.

Ono što je za nas važno je da znamo da li hoćemo da razvijamo ne samo rudnik, već i fabriku litijumskih baterija i električnih vozila, rekla je Mihajlović u Užicu.

Ono što čujemo nisu nikakvi ekološki protesti, već politički. Niko danas ne može sa sigurnošću da kaže da li će i kakav biti uticaj na životnu sredinu. To ćemo znati tek kada studija bude gotova, a tada će svi građani biti upoznati sa njom i informisani o svemu i onda ćemo doneti odluku, poručila je Mihajlović.

Svi da znaju da govorimo o potencijalnom uticaju na BDP od 17 milijardi evra, jer želimo kompletan lanac proizvodnje, od prerade rude, preko fabrike litijumskih baterija i proizvodnji električnih vozila. Bez obzira na odluke kompanije i na to što će uložiti 2,4 milijarde evra, ako građani ne prihvate i ako studija pokaže da će biti uticaja na životnu sredinu – projekat se neće realizovati, zaključila je Mihajlović.

Lično mislim da svako može da ima svoje mišljenje, dodala je ona, ali verujem da je ovo razvojni projekat koji će uticati na rast privrede i koji je dobar za nas.

Mihajlović ja podsetila da će prvi zeleni rudnik u Srbiji biti otvoren početkom oktobra u Boru, a da će svi budući projekti biti realizovani samo ako ispune sve standarde u zaštiti životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.