Mihajlović: Verujem da će cena gasa za Srbiju biti održiva 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je za televiziju “Tanjug” da veruje da će cena gasa za Srbiju biti održiva nakon završetka današneg sastanka predsednika Srbije Aleksadnra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

„Veoma je važno što će predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati danas o ceni gasa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Cena gasa na berzama trenutno iznosi blizu 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara gasa, što je nekoliko puta više u odnosu na prošlu godinu i to je najaktuelnije pitanje u Evropi koja, kao i Srbija, zavisi od ruskog gasa. Mi nemamo drugog snabdevača gasa i proći će dosta vremena tokom kog ćemo koristiti samo ruski gas. Verujem da je današnji sastanak dobro pripremljen. Cena neće moći da bude 270 dolara kao što je bila do sada zbog svetske energetske krize. Za Srbiju je najvažnije da obezbedi dugoročan ugovor, ne na tri ili pet, već ponovo na deset godina. Količina gasa je takođe važna s obzirom da su projekcije da će nam biti potrebne tri milijarde kubnih metara godišnje. Gas će se puno više koristiti jer nam se i privreda razvija, biće više gasnih elektrana i novih fabrika koje će ga koristiti”, rekla je ona.

Kako se u saopštenju navodi, Mihajlović je napomenula da je diverzifikacija gasnih ruta veoma značajno pitanje kao i diverzifikacija dobavljača energenata.

„Danas imamo dva gasovoda i ruski gas dobijamo iz novog gasovoda Balkanski tok. Nije na odmet da razmišljamo u narednim decenijama o novim rutama. Gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad između Srbije i Bugarske je ključna za diverzifikaciju snabdevanja i preko nje možemo da se povežemo na azerbejdžanski, grčki ili izraelski gasovod. Srbija kao mala država koja želi da se ekonomski razvoja, mora da obezbedi, barem do 2050. godine, nekoliko procenata gasa od nekog drugog snabdevača”, rekla je ona.

Ona je rekla da je Srbija obezbedila energetsku stabilnost tokom energetske krize ali da mora da ulaže sredstva u proširenje Banatskog Dvora i izgradnju novog skladišta gasa.

„Mi moramo da izgradimo novo gasno skladište kako bismo obezbedili najmanje jedan mesec sigurnog snabdevanja koji nas osigurava od potencijalnih budućih kriza. Nedavna havarija u Bugarskoj je pokazala koliko je značajno pitanje energetske bezbednosti. Moramo da širimo kapacitete Banatskog Dvora koji mora da ima veće količine gasa i nadam se da taj posao možemo da završimo za godinu dana. Važno nam je da imamo mogućnost ispumpavanja većih količina, danas možemo oko 5 miliona kubnih metara gasa dnevno, i proširivanjem ćemo moći da koristimo mnogo veće količine. Pored toga, važno nam je da izgradimo još jedno podzemno skladište jer će Srbija uvek biti energetski zavisna kada je gas u pitanju”, rekla je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je rekla neće biti promene cene električne energije do kraja grejnje sezone i da je neophodno razmatrati i učešće nuklearne energije u energetskom miksu Srbije i da će se otvoriti rasprava o tom pitanju.

„Elektroprivreda 30 godina nije napravila ni jedan elektroenergetski objekat. Toga nema ni u okruženju ni u Evropi. Energetske potrebe rastu, stvari se brzo menjaju, ide se ka većoj elektrifikaciji koja će dovesti do rasta potražnje za električnom energijom u budućnosti. Moramo da uradimo sve što možemo da proizvodimo električnu energiju iz novih hidroelektrana, solarnih i vetroelektrana ali nuklearna energije ne treba da bude bauk. Tehnologije su se danas promenile. Otvorićemo raspravu o tome. Srbija ne sme da uvozi ni jedan kilovat električne energije i treba da gradi nove kapacitete kako bi kontinuirano obezbeđivala energetsku bezbednost za svoje građane i privredu”, rekla je ona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.