Momirović: Zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj zbog obustave plovidbe Dunavom 1oto BETAPHOTO/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/DJ.K

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović rekao je danas da je Dunav svojim tokom kroz našu zemlju plovan, ali da je obustava plovidbe tom rekom u Bugarskoj veliki problem i da je zbog toga trenutno zarobljeno više od milion tona uglja u Bugarskoj.

„Mi imamo zarobljenih 1,2 miliona tona pšenice, 400.000 tona žitarica, ogroman broj sirovina za našu metalsku i hemijsku industriju“, rekao je Momirović za Radio-televiziji Srbije i dodao da se jedan deo prebacuje na drum i železnicu, ali da ona ne može da podrži toliki saobraćaj.

Prema njegovim rečima, jedan rečni tanker zamenjuje 144 kamiona cisterne, jedan brod koji prevozi rasuti teret zamenjuje 70 kamiona.

Momirović je ukazao da su reke ključne za snadbevanje i da ako se Srbija ne umeša u taj problem koji je trenutno u Bugarskoj, „imaćemo još veći problem na jesen“.

„Mi smo na vreme počeli da radimo sa pripremama na našem delu reke, uspeli smo da izvedemo sve interventne bagerske radove koje smo planirali“, kazao je Momirović, napominjući da uprkos plovnosti Dunava u Srbiji zbog zajedničkog koridora Srbija ima problem, jer kada deo reke u Bugarskoj nije plovan ni mi nemamo punu operativnost.

On je najavio da će u subotu biti potpisan sporazum sa bugarskom vladom, čime će mehanizacija Srbije biti stavljena na raspolaganje Bugarima.

„Zajedno ćemo sa Rumunima izvršiti te interventne radove kako bi obezbedili plovnost Dunava, ne samo plovnog puta već i pristup lukama i time osloboditi ne samo ugalj, već i žitarice“, naglasio je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari