NBS: Referentna kamata tri i po odsto 1Foto: B.C.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri i po odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike.

U decembru 2017. inflacija je, prema proceni, iznosila tri odsto, čime se našla na centralnoj vrednosti cilja Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, koji iznosi tri, plus-minus jedan i po odsto.

Pritom, u prvoj polovini ove godine inflacija bi trebalo da se kreće ispod ciljane vrednosti zbog visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda, koji su jednokratno poskupeli početkom 2017, a u suprotnom smeru delovaće očekivani rast domaće tražnje.

U saopštenju NBS se navodi da Izvršni odbor pažljivo prati dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i svetske cene primarnih proizvoda, koja nalažu opreznost.

Ističe se da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući jačanju domaćih makroekonomskih fundamenata i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 8. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari