NBS: U menjačnicama dovoljno deviza, finansijski sistem stabilan 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da finansijska stabilnost zemlje nije ni na koji način ugrožena i da ima dovoljno deviza u menjačnicama, te da ne treba stvarati paniku.

„Cilj priča o nestašici deviza i efektivnog stranog novca je da se podstakne nestabilnost u domaćem finansijskom sistemu“, navela je NBS, povodom pisanja pojedinih medija da u menjačnicama nema deviza.

Dodaje se da NBS ukazuje da stabilnost ni na koji način nije, niti će biti ugrožena.

U ambijentu u kojem, kako je navedeno, nema nikakvih drugih pritisaka, kada i domaća preduzeća i nerezidenti uobičajeno obavljaju transakcije na domaćem deviznom tržištu, kada nema pritiska ni stranih ulagača, kod građana se izaziva panika i potreba za kupovinom deviza i efektive.

„To je jedini faktor deprecijacijskih pritisaka i povećanja tražnje za stranom valutom, što povećava cenu u
menjačnicama, izaziva privremeni nedostatak strane valute, samo na pojedinim mestima koja već sutradan funkcionišu uobičajeno“, navedeno je u saopštenju.

Novca i u dinarima i u devizama i na računima i u gotovini, kako je navedeno, ima dovoljno u sistemu.

„Ne treba otežavati protok novca koji cirkuliše do najudaljenije menjačnice ili pošte u Srbiji. Ukoliko je nekome potrebno da dođe do efektive za redovan život, za poslovanje, u redu je, ali NBS apeluje da nema potrebe za čuvanjem novca kod kuće umesto u bankama“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je novac najsigurnije čuvati u bankama gde je osiguran, a ne i u kućama, te da građani ne treba neracionalnim ponašanjem da sami sebi prave štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari