Negotin, Kladovo i drugi gradovi dobiće pomoć Evrope za razvoj turizma 1Rajačke pivnice/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

U fokusu projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ usmerenog na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavljanalazi se osam opština i gradova u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju.Najviše sredstava iz ovog projekta usmereno je na obnovu i poboljšanje infrastrukture značajnih objekata kulturnog nasleđa Srbije i Evrope. Rekonstrukcija Tvrđave Fetislam u Kladovu uskoro se završava, a sledi unapređenje komunalne infrastrukture na Rajačkim pivnicama i drugi projekti čija realizacija treba da podstakne dalji ekonomski razvoj.

Zvanično, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ kojim su obuhvaćeni Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek započeo je februara 2020.godine, s ciljem da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa kao jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti ovog regiona.

-Osim što predstavljaju atraktivne turističke lokacije, ono što im je zajedničko je i podrška Evropska unije koja im je na različite načine omogućila da iskoriste turistički potencijal i time podstaknu dalji ekonomski razvoj regiona. Kulturno-istorijski spomenici kao što su Golubačka tvrđava i Momčilov grad u Pirotu su rekonstruisani uz EU sredstva, dok se rekonstrukcija Tvrđave Fetislam u Kladovu uskoro završava – kaže projekt menadžer „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Nenad Konstantinović.

Podseća i da je ovaj projekat bespovratnim sredstvima podržao turistička domaćinstva i vlasnike privatnih smeštaja na Srebrnom jezeru i Staroj planini, u cilju unapređenja turističkih usluga i podsticanja održivog i zelenog turizma.

Negotin, Kladovo i drugi gradovi dobiće pomoć Evrope za razvoj turizma 2
Tvrđava fetislam/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Najavljuje takođe da će posebna podrška EU kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ biti usmerena na Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice nedaleko od Negotina.

-Kroz tu podršku, biće unapređena komunalna infrastruktura na Rajačkim pivnicama, a u toku je i dodela bespovratnih sredstava vlasnicima starih kuća i pivnica u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu, koja ima za cilj očuvanje tradicionalne arhitekture i jedinstvenog ambijenta sela i pivnica. Inače, Rajačke i Rogljevačke pivnice se nalaze i na preliminarnoj listi Uneska – navodi Konstantinović.

Znak prepoznavanja Negotina osim pivnica je i Stevan Stojanović Mokranjac, jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora.

Mokranjčeva rodna kuća je pretvorena u memorijalni muzej i ove godine je uvrštena u Asocijaciju kuća i muzeja velikih evropskih kompozitora, kao što su Mocart, Betoven, Brams i ostali, a zahvaljujući projektnim bespovratnim sredstvima dobiće osnovnu komunalnu infrastrukturu i novu digitalnu postavku.

Kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ rimska carska palata Feliks Romulijana, jedino arheološko nalazište u Srbiji koje se nalazi na listi Svetske kulturne baštine Uneska, Centar za posetioce i istraživače, što će omogućiti posetiocima iz čitavog sveta da se upoznaju sa istorijom i kulturom palate, navode odgovorni u projektu „EU za kulturno nasleđe i turizam“.

Pomenimo da je u toku novi konkurs za bespovratna sredstva za razvoj turizma koji je namenjen poslovnim udruženjima koja okupljaju mala i srednja preduzeća, a čije delatnosti potpadaju pod turistički sektor.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ na ovaj način želi da podstakne lokalnu i regionalnu saradnju između lokalnih preduzetnika koji su okupljeni u organizacijama, asocijacijama, udruženjima ili klasterima, kako bi ojačali svoje kapacitete i zajedničkim snagama unapredili i kreirali nove turističke proizvode, a koji su u skladu sa lokalnim običajima, tradicijom i kulturom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.