Nikezić: Dug Srbije povećan sa 723 miliona na četiri milijarde evra 1Foto: Medija centar

 Dug Srbije prema drugim državama je za sedam godina vlasti Srpske napredne stranke povećan sa 723 miliona na četiri milijarde evra, ukazao je član Predsedništva Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

On je u autorskom tekstu u NIN-u naveo da će se samo po osnovu novih, do sada potpisanih i najavljenih kredita od stranih država u iznosu od 6,3 milijarde evra, javni dug Srbije uskoro povećati na više od 30 milijardi evra, a stranim državama će Srbija dugovati više od 10 milijardi evra ili jednu trećinu ukupnog javnog duga.

„Nameće se pitanje za koga gradimo tolike auto-puteve i pruge kada Srbiju godišnje napusti više od 50.000 mladih ljudi. Ako ovako nastavimo, silnu infrastrukturu koja se najavljuje neće imati ko da koristi, a bez gradjana zamreće i privreda. Ostaće samo prazni putevi i nagomilani dugovi stranim državama“, smatra Nikezić, koji je bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Dodao je da je u uslovima kada opasnost od nove globalne recesije nije zanemarljiva „neophodno da se Srbija fokusira na interese domaće privrede i da ograničene resurse usmeri u projekte i privredne grane koje će obezbediti najveći impuls našem privrednom rastu, a to svakako nisu milijarde evra kredita stranih država za projekte za čiju se realizaciju angažuju strane kompanije“.

„Ako se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali hvale viškom u državnoj kasi, zašto je Srbija od Fonda za razvoj Abu Dabija za potrebe budžeta, uz kamate znatno veće od tržišnih, pozajmila dodatnih 176 miliona i povećala dug tom Fondu na 1,77 milijardi evra? Kome je to u interesu? Gradjanima Srbije sigurno nije“, ocenio je Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari