Novih 12 ugovora za samozapošljavanje u Novom Pazaru 1Foto: S. Župljanin

Realizacijom više različitih projekata, u Novom Pazaru, pokušavaju da ublaže veliku nezaposlenost. Prema poslednjim podacima, na evidenciji Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) ima oko 23.400 tražilaca posla.

Jedna od aktivnosti je zapošljavanje i samozapošljavanje osoba iz teže zapošljivih kategorija.

Mladima do 40 godina starosti, Romima, povratnicima iz inostranstva i ženama, radno angažovanje nudi se kroz projekat „Novi Pazar za inovativna rešenja u zapošljavanju“, koji grad sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“.

U okviru projekta, vrednog 54 hiljade eura, završen je javni poziv za samozapošljavanje.

Od 30 prijavljenih, nadležna komisija, odabrala je 12 biznis planova, koji su zadovoljli sve uslove konkursa.

Visina grantova je 360 hiljada dinara, a dodeljuju se za kupovinu mašina, alata i druge opreme za pokretanje delatnosti.

– Sprovedene su sve aktivnosti predviđene projektom. Završena je obuka zas ve dobitnike grantova – objašnjava Fevzija Murić, član Gradskog veća Novog Pazara zadužen za socijalnu politiku i zdravstvo, i dodaje da su dodeljena i dva granta za socijalno preduzetništvo.

Za socijalno preduzetništvo vrednost granta bila je 850 hiljada evra. Na javnom pozivu učestvovalo je 5 projekata. Komisija je odabrala dva i realizatorima tih aktivnosti podeljen je novac na 600 hiljada i 250 hiljada evra.

– Socijalno preduzetništvo je tek u povoji i mi stimulisanjem takvih projekata, u budućnosti, očekujemo razvoj tih aktivnosti u punom kapacitetu – naglašava Murić.

Ocenjuje da je “porodični biznis dobar način da ljudi za sebe obezbede radna mesta”, jer 80 odsto malih i srednjih preduzeća, koja su osnovana kroz projekte, uspešno obavljaju svoje delatnosti.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac kaže da lokalna samouprava “ulaže maksimalne napore da podrži sve ideje koje obezbeđuju nova radna mesta” ali pružiče podršku i onima “koji imaju svoje firme, jer su mala i srednja preduzeća budućnost ovog kraja”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari