Oglasio se Linglong posle najavljenog štrajka vijetnamskih radnika 1privatna arhiva

Posle jučerašnjih napisa o nezadovoljstvu dela vijetnamskih radnika na gradilištu Linglonga u Zrenjaninu, kao i da su planirali štrajk zbog neisplaćenih zarada, danas se ponovo saopštenjem oglasila uprava kineske fabrike.

U saopštenju dostavljenom redakciji “Danasa” piše da kompanija Linglong ima ugovore sa više izvođača koji rade na izgradnji fabrike u Zrenjaninu.

„Vijetnamski radnici su angažovani preko kompanije CEEC TEPC. Prilikom saradnje sa svim podizvođačima i partnerima, insistira se na poštovanju svih zakona, kao i strogih pravila same kompanije, kad su u pitanju ljudska prava i odnosi prema zaposlenima. Naglašavamo da se svakom zaposlenom u kompaniji Linglong od prvog radnog dana redovno isplaćuje mesečna zarada uz maksimalno poštovanje svih zakonskih odredbi. Mi pomno pratimo razvoj situacije i nadamo se da će kompanija TEPC brzo i efikasno rešiti novonastalu situaciju sa svojim zaposlenima“, piše u saopštenju uprave kompanije Linglong.

Podsetimo, kako je Danas već pisao, najavljeni štrajk vijetnamskih radnika juče nije tekao po planu, nezvanične su informacije do kojih smo došli.

Naime, većina nezadovoljnih Vijetnamaca bila je raspoređena juče od strane menadžmenta građevinske firme koja izvodi radove, China energy construction, na gradilištu Linglonga na različitim pozicijama i moraju da ispune svoju radnu normu.

Pregovori sa poslodavcem oko zaostalih zarada, prema našem izvoru, nisu uspeli, a jedino što je izvesno to je da će Vijetnamci biti poslati kućama.

Njima će se do kraja nedelje, prema nepotvrđenim saznanjima Danasa, pridružiti i radnici jedne srpske firme koja postavlja cevi jer imaju, kao, podizvođač radova, nenaplaćena potraživanja od oko 300.000 evra.
Istovremeno, juče ujutru, a posle najave štrajka zaposlenih, kapije na gradilištu Linglonga bile su zatvorene za novinare koji nisu mogli da dođu do radnika iz Vijetnama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari