Potpisan sporazum Srbije i EU o učešću u Programu jedinstvenog tržišta EU 1foto Miloš Tešić/ATAImages

U Ministarstvu finansija danas je potpisan sporazum između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Srbije u programu jedinstvenog tržišta EU, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ceremonija potpisivanja održana je preko onlajn platforme, u skladu sa protokolom o onlajn ceremonijama na visokom nivou, navodi se u saopštenju, a sporazum su potpisali Siniša Mali, ministar finansija i potpredsednik Vlade i generalna direktorka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i MSP Evropske komisije Kerstin Jorna.

„Učešćem u ovom programu, domaća mala i srednja preduzeća dobiće priliku da kroz različite instrumente podrške, a posebno kroz nastavak rada Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, unaprede svoju konkurentnost, internacionalizuju svoje poslovanje i bolje se pripreme da odgovore izazovima jedinstvenog tržišta. Programom su predviđeni i posebni pozivi za razvoj klastera, turističke infrastrukture i preduzetništva mladih“, rekao je Mali.

Pristupanje Programu jedinstvenog tržišta omogućava preduzećima učešće u konkursima za realizaciju projekata koji doprinose konkurentnosti malih i srednjih firmi. Pravna i fizička lica Srbije će biti u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja punopravnih članica EU prilikom konkurisanja za budžetska sredstva EU koja su obezbeđena kroz Program jedinstvenog tržišta.

Poseban značaj pristupanja Programu jedinstvenog tržišta ogleda se u nastavku projekta Evropska mreža preduzetništva koji predstavlja najveću mrežu koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima i pomaže im da internacionalizuju svoje poslovanje i da se pozicioniraju na svetskom tržištu.

Srbija je od početka uključena u rad Evropske mreže preduzetništva, preciznije od 2008. godine. U prethodnih 15 godina više od 18.500 domaćih malih i srednjih preduzeća je koristilo usluge Evropske mreže preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari