Potpisana četiri sporazuma između Srbije i Kine, najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini 1Foto. Shutterstock/Postmodern Studio

U Pekingu su danas potpisana četiri sporazuma između Srbije i Kine, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini koji se odnosi na 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 kineskih proizvoda.

Taj Sporazum je u ime Srbije potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović, a u ime Kine ministar trgovine Vang Ventao.

Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji predvodi srpsku delegaciju na trećem Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ i predsednika Kine Si Đinpinga.

Vučić je na Instagramu, nakon susreta sa predsednikom Kine Si Đinpingom, naveo da Sporazum o slobodnoj trgovini „otvara nove vidike u odnosima Srbije i Kine, kao i da je inicijativa ‘Pojas i put’ donela mnogo dobrog našoj zemlji“.

„U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa ‘Pojas i put’ donela je mnogo dobrog našoj zemlji“, istakao je Vučić.

Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje, kao i srednjoročni akcioni plan o inicijativi „Pojas i put“.

Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike potpisali su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Ministar trgovine Tomislav Momirović potpisao je sa predstavnicima CRBC-a protokol o saradnji za razvoj spoljašnje (bazne) infrastrukture Srpsko-kineskog industrijskog parka „Mihajlo Pupin“ u Srbiji.

Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić potpisao je komercijalni ugovor o trećoj modernizaciji fiksne mreže „Telekom Srbija“ sa kompanijom „Huavej“, a tokom posete očekuje ga potpisivanje ugovora o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže „Telekom Srbija“ sa „Benk of Čajna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari