Povećati brzinu na 130 km/h na nekim delovima auto-puta 1Foto: MGSI

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je ministarstvo koje vodi od MUP zatražilo da uradi procenu na kojim deonicama auto-puta je moguće povećati dozvoljenu brzinu vožnje sa trenutnih 120 na 130 kilometara na sat.

“Zatražili smo mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova o našem predlogu, sa stanovišta tehničkih karateristika puta i svega drugog što je potrebno za realizaciju ove mere. Srbija mnogo ulaže u infrastrukturu, izgradili smo više od 200 kilometara auto-puteva za tri godine i očekujemo da se na novim, najmodernijim deonicama na Koridoru 10 i Koridoru 11 dozvoli veća brzina, a da to bude potpuno bezbedno za vozače”, rekla je Mihajlovićeva, i dodala da nije realno očekivati da se brzina od 130 kilometara na čas odnosi na ceo auto-put kroz Srbiju.

Odgovarajući na pitanja novinara o novoj meri u oblasti bezbednosti saobraćaja, kontroli vozača merenjem prosečne brzine na auto-putu, Mihajlovićeva je rekla da je ta mera tek počela da se primenjuje u praksi i da od direktora policije Vladimira Rebića očekuje da policija pažljivo analizira njene efekte.

“I kao vozač i kao član Vlade uvek sam za to da se na sve načine poveća bezbednost u saobraćaju. Ali, ako je tačno ono što kažu ljudi koji nam se obraćaju sa pitanjima i šalju pisma, da možete da vozite jako brzo, iznad ograničenja, a onda stanete da popijete kafu pa nastavite s brzom vožnjom – i na kraju vam sistem izračuna prosečnu brzinu tako što računa vreme kada ste ušli i izašli sa naplatne rampe, onda treba da analiziramo kakvi su zapravo efekti takve mere”, objasnila je Mihajlovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari