Proizvođači mleka blokirali most u Šapcu 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Proizvođači mleka blokirali su most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru, rekao je za Betu predsednik udruženja Dejan Trajković.

Oni su više puta pregovarali sa državom, tražeći da se premija za mleko sa deset dinara po litru podigne na 20 dinara i subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000 dinara i zaštiti domaće tržište prelevmanima na uvoz mleka i sira iz svih zemalja, a ne samo iz EU, ali je država samo delimino ispunila zahtev.

Premija za mleko je povećana sa deset na 15 dinara po litru, subvencije po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara, a prelevman na uvoz mleka iz EU je 15 dinara po litru, a na razne vrste kačkavalja 30 dinara po kilogramu.

„Upozoravali smo državu da je jesenas nanela nesagledivu štetu proizvođačima mleka, davanjem dozvola za uvoz mleka i sira, a kada je ukinula zabranu uvela je delimične mere zaštite, a jedna od njih je minimalan prelevman za uvoz sira iz EU od svega 30 dinara po kilogramu, a trebalo bi da bude najmanje 350 dinara da bi se smanjio uvoz“, rekao je Trajković.

Zbog toga su, prema njegovim rečima i mlekare i trgovački lanci nastavili da kupuju po bagatelnim cenama sir i mleko u EU jer tamošnjim poljoprivrednicima dodeljuje ogromne subvencije i uvoze ga u Srbiju i uništavaju domaće tržište.

On je rekao kako je država ostavila otvorene granice prema Bosni i Hercegovini, Albaniji i Severnoj Makedoniji i u januaru je uvezena ogromna količina kačkavalja po bagatelnim cenama zbog čega je smanjen otkup domaćeg mleka.

Zbog toga su, kako je rekao, mlekare smanjivale cenu domaćeg, otkupljenog mleka i do 20 dinara po litru i da sada kasne u isplati oko mesec dana.

Najviša cena mleka koju mlekare sada plaćaju u Srbiji je 70 dinara po litru, a u prodavnicama je skoro 200 dinara.

Protest obezbeđuje veliki broj policajaca, nema incidenata, a najvaljeno je da će blokada trajati do 15 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari