Proizvođačima hrane u Novom Pazaru pozajmica od 6,7 miliona dinara 1Foto: N. Kočović

Poljoprivredna gazdinstva, u novopazarskom kraju, koja se bave proizvodnjom i preradom hrane dobili su podsticajna sredstva za unapređenje svoje delatnosti su iz lokalnog Fonda za razvoj poljoprivrede.

U gradskoj upravi potpisani su ugovori sa 23 poljoprivrednika. Njima je ukupno dodeljeno 6,7 miliona dinara, koja će vraćati, bez kamate, do kraja sledeće godine, uz grejs period do kraja ove godine. Ako na vreme vrate pozajmicu, dobiće subvenciju od 10 odsto, odnosno toliko im se vraća sredstava.

Vraćena sredstva ostaju lokalnim zajednicama da ih, u narednim godinama, koriste kao dodatni podsticaj za razvoj poljoprivrede i proizvodnju hrane.

Korisnici su poljoprivrednici, koji u razvoj gazdinstava ulažu sopstvena sredstva, jer teško dolaze do drugih izvora finansiranja i pozajmica. Novac im je dodeljen za kupovinu nove ili polovne opreme i mehanizacije neophodnu za proizvodnju i preradu proizvoda, nabavku krupne i sitne stoke, košnica i oprema za pčelarstvo, za voćarske i povrtarske zasade.

– Finansijsku podršku dobili su svi učesnici konkursa, koji su ispunjavali uslove. Grad je uložio dodatna sredstva u Fond, da bi mogli da pomognemo veći broj naših proizvođača hrane. Ovakva podrška rešava im problem otežanog obezbeđivanja povoljnog kreditiranja proizvodnje i prerade hrane – rekao je, za Danas, novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac.

Pravo da dobiju sredstva iz Fonda za razvoj poljoprivrede, imala su nosioci registrovanog gazdinstva sa aktivnim statusom, koji u Registru poljoprivrednika imaju upisano najmanje 10 ari zemlje i propisan broj grla krupne i sitne stoke.

Od 6,7 miliona dinara, 5 ,7 miliona obezbeđeno je iz gradskog budžeta, a milion dinara obezbedila je Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

Fond za podsticajna sredstva u poljoprivredi, nastao je ugovorom o saradnji između Novog Pazara, Fondacije „Ana i Vlade Divac“ i projekta „Velika mala privreda“, koji finansira USAID. Aktivnosti realizuje Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA).

Za razvoj poljoprivrede, iz gradske kase, obezbeđena su još dva miliona dinara, koja će biti data udruženjima građana za sufinansiranje i finansiranje projekata u poljoprivredi. Konkurs je završen i raspodela se očekuje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari