Radnici prekidaju štrajk glađu, ostaju bez socijalnog programa 1Foto: Lj. B.

Radnici Gumoplastike prekidaju štrajk glađu iako od države mogu da računaju samo na 12 miliona dinara za neisplaćene zarade, ne i na socijalni program.

Iako nezadovoljni ovakvim raspletom štrajk prekidaju, jer se kako kaže predsednik štrajkačkog odbora u fabrici Slavoljub Ristić, plaše da će ako nastave sa štrajkom ostati i bez toga.

– Bio nam je sinoć državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i rekao da možemo da računamo na novac koji nam pripada na ime razlike u zaradama, a to je nekih 12 miliona dinara za tri godine, plus 2017. godina za koju obračun još nije napravljen. Od socijalnog programa i otpremnina nema ništa, tako nam je rekao – ističe Ristić.

Radnici su, kaže, uplašeni da bi mogli da ostanu i bez toga, zato su rešili da prekinu štrajk glađu koji su počeli u ponedeljak ujutru.

Stevanović im je, napominje Ristić, rekao da pravo na socijalni program nemaju jer nisu u skladu sa zakonom primljeni u radni odnos na neodređeno. Naime, inspekcija rada je svojevremeno u fabrici zatekla ljude zaposlene na određeno i naložila direktoru da ih primi na neodređeno.

– Kako su nam rekli, inspekcija rada je napravila zapisnik o tome, ali nije prosledila izveštaj o tome da je naložila zapošljavanje, tako da smo ostali bez šanse da dobijemo socijalni program – napominje Slavoljub Ristić.

Državni sekretar im je, kako kaže Ristić, obećao da će već od ponedeljka doći ekipa iz Ministarstva privrede i da će nakon što se urade obračuni za sve novac biti u najkraćem roku isplaćen.

Radnici Gumoplastike su od kraja prošle godine u totalnoj obustavi rada. Od većinskog vlasnika-države koja ima 85 odsto akcija tražili su da im isplati više od 12 miliona dinara zbog toga što im je godinama isplaćivala zarade između 8.000 i 15.000 dinara, mnogo manje od zakonskog minimalca. Osim toga, 40 radnika je štrajkovalo i zbog toga što im nije isplaćen socijalni program za koji su se prijavili još juna prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari