Sokobanja je jedna od opština u Srbiji u kojoj su ovog proleća održani lokalni izbori, dakle 2016. je bila izborna godina i nova skupštinska većina, čine je Srpska napredna stranka i Ujedinjena seljačka stranka, preuzela je vlast na lokalu 24. juna.

Ocenjujući godinu koja je na izmaku, predsednik Opštine Sokobanja, Isidor Krstić ističe da, iako ima problema, za šest meseci je urađeno mnogo toga.

– Mi smo na to ponosni, što ne znači da nije moglo više i bolje. Naš primarni zadatak mora biti da svi zajedno postignemo bolje rezultate, postajemo sve bolji. Pružanje usluga je veoma važan deo aktivnosti lokalne samouprave. A smisao postojanja lokalne vlasti i javnih službi jeste da neposredno i konkretno rešavaju probleme privrede i samih građana. Adekvatnost tih usluga, odnosno njihova efikasnost, kvalitet i kontinuitet nisu na visokom nivou i s tim u vezi, rukovodstvo opštine Sokobanja čini velike napore da se usluge podignu na viši nivo. Takođe, plan generalne regulacije opštine Sokobanja je neupotrebljiv, prinuđeni smo da pristupimo izradi novog. Strateški problem je nedovoljno razvijena i dotrajala komunalna infrastruktura, regionalni put, stopa nezaposlenosti, kupovna moć potrošača-turista, nivo turističkog prometa. – kaže na početku razgovora za Danas Isidor Krstić.

Sokobanja je prepoznata kao turističko mesto i iduće godine ovde će biti obeleženo 180 godina organizovanog turizma. Turizam međutim nije jedina strateška privredna grana Sokobanje.

– Strateške privredne grane opštine Sokobanja su poljoprivreda, zelena ekonomija, turizam i upravo u njima leži i najveća razvojna mogućnost. Netaknuta priroda, izuzetni klimatski uslovi, bogatstvo geotermalnim izvorima i mineralnim vodama, kao i dvovekovna tradicija turizma upravo su definisali turizam u zelenilu kao strateške ciljeve u razvoju Sokobanje. Takođe poljoprivreda, kao važna strateška grana razvoja ima posebno mesto i ulogu u opštini Sokobanja. Tu pre svega mislimo na mogućnost proizvodnje zdrave hrane, navodi prvi čovek opštine Sokobanja.

Kada su u pitanju prioriteti za narednu godinu prema rečima predsednika Krstića najveći posao je izrada i usvajanje novog plana generalne regulacije. Osim toga tu su i rekonstrukcija postojeće i izrada nove saobraćajne infrastrukture, zamena azbestnih cevi za vodosnabdevanje, rekonstrukcija vodovodne mreže i uređenje nekategorisanih puteva u mesnim zajednicama seoskog tipa, izgradnja letnje pozornice „Vrelo“ i reorganizacije JKP „Napredak“. Evidentno je da je lokalna samouprava opštine Sokobanja tradicionalno usmerena ka razvoju svoje turističke ponude i unapređenju turističkog proizvoda destinacije i ovo se usmerenje može prepoznati kroz aktivnosti koje se kontinuirano sprovode u tri oblasti: unapređenju turističke i komunalne infrastrukture, menadžmentu i marketingu destinacije, kao i aktivnostima na povećanju nivoa kvaliteta usluga lokalne turističke privrede. Strateško rekreativni kompleks „Podina“ izgrađen kroz javne investicije nesumnjivo upotpunjuje turističku ponudu Sokobanje, ocenjuje Krstić.

Govoreći o privrednom sektoru Krstić kaže da uslužne delatnosti čine značajan deo aktivnosti na teritoriji opštine Sokobanja, kao i da je bitan segment privrede Rudnik mrkog uglja „Soko“.

– Generalno stanje privrede u Sokobanji nije na zadovoljavajućem nivou, prvenstveno što su veliki sistemi, nosioci privrede, sa postupkom privatizacije nestali kao što su bila preduzeća „Lepterija“, „Trebič“ i dr. Danas, Sokobanja se ne može pohvaliti proizvodnom granom, budući da nju na teritoriji opštine Sokobanja čini Fabrika za preradu lekovitog bilja „Adonis“ D.O.O. i u oblasti poljoprivrede manji proizvodni pogoni. Problem čine i migracije mladih, koji bi trebalo da budu nosioci posla, koji odlaze iz Sokobanje u veće gradove Srbije i u inostranstvo, ocenjuje prvi čovek opštine Sokobanja koji, kada je poljoprivreda u pitanju ističe:

– Imajući u vidu da u seoskim mesim zajednicama živi i radi 50 procenata stanovništva, da se turizam oslanja i na poljoprivredu, uspešan odgovor izazovima u poljoprivredi je imperativ. Dakle, činimo sve kako bi poljoprivrednu proizvodnju raznim podsticajima učinili produktivnijom.

Pravci razvoja Sokobanje baziraju se u tri smera – turizam, poljoprivreda, privreda i ono na čemu će se posebno raditi u narednom periodu jeste mala privreda, kao ključ za rešenje problema same privrede i migracija mladih, navodi naš sagovornik. Primarni problem je saobraćajna infrastruktura, komunalna infrastruktura, deponija, uslužni objekti, prvenstveno hoteli velikih kapaciteta i na tome treba posebno raditi jeste ono što nedostaje Sokobanji, ocenjuje predsednik opštine.

– Potrebno je stvarati još povoljnije uslove za nove investicije i otvaranje novih radnih mesta u Sokobanji, jer nezaposlenost predstavlja imperativ problema opštine. Privući strane investitore, prvenstveno ono koji žele da investiraju u zdravu, ekološku, modernu Sokobanju, kaže Krstić koji smatra da samo razvojem privrednog miljea Sokobanja može da privuče strane investitore, dodajući da je pomoć države jako bitan segment u realizaciji planova.

Mala i srednja preduzeća

– U skladu sa mogućnostima opštine i uz pomoć države promovisaće se subvencionisanje malih i srednjih preduzeća u cilju smanjenja nezaposlenosti i jačanje privrede. Naš cilj je da razvijemo malu privredu i nova fleksibilna preduzeća koja će upošljavati pet do deset radnika, koja uvek mogu da se prilagode zahtevima tržišta. Trudićemo se da propratimo ono što Evropa primenjuje, odnosno da su manja biznis preduzeća nosioci sigurnosti privrede. U segmentu poljoprivrede planiraju se podsticaji u razvoju voćarstva, ratarstva, pčelarstva i stočarstva. Opština u cilju razvoja finansira projekte udruženja poljoprivrednika, vrši direktno subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača i time jasno pokazuje stranu razvoja u ovim granama, naglašava Krstić.

Pomoć države neophodna

– Podrška države je neophodna u svakom segmentu razvoja Sokobanje. Država kao subjekat donosioca novčanih sredstava ima veliku ulogu u planovima za realizaciju Sokobanje. Sokobanja spada u nerazvijene opštine, samim tim je učešće države jako bitno, kaže Isidor Krstić, predsednik opštine Sokobanja koja, očigledno je, realizacijom različitih aktivnosti pokušava da obezbedi što bolje uslove za život stanovnika Sokobanje i podigne na viši nivo turističke usluge za sve one koji dolaze u Sokobanju.

Podrška privatnog kapitala

– Za dalji razvoj potrebna je podrška privatnog kapitala. Želimo i moći ćemo da razvijamo spa i wellness turizam, zdravstveno rekreativni turizam, poslovni turizam i aktivni odmor. Opština Sokobanja je za buduće investicije obezbedila određene povlastice, odradila i kompletno pripremila idejne lokacije, rekao nam je predsednik opštine.

Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Soko Banja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari