Strujni udar po džepu 1Foto: Pixabay/geralt

Veliki broj potrošača u Srbiji se u poslednjih nekoliko meseci suočava sa enormno visokim računima za električnu energiju.

Ono što je interesantno je da su među njima i domaćinstva koja koriste centralno grejanje, dakle struju ne troše kako bi grejali svoje domove.

Potrošači čiji računi ne prelaze 6.000 do 8.000 dinara na mesečnom nivou, ni nakon poskupljenja električne energije u tri navrata prošle godine, u decembru, januaru i februaru su doživeli šok dobivši račune u iznosu između 20.000 do 60.000 dinara.

Većina njih se žalila nadležnima u EPS-u i dok je nekima reklamacija uvažena drugi još uvek čekaju na ponovno očitavanje.

Stručna javnost ističe da je reč o neispravnim računima usled hakerskog napada na Elektroprivredu Srbije krajem decembra prošle godine, ali i zbog toga što se, u nekim slučajevima, brojila ne očitavaju redovno pa dolazi do grubih grešaka,

Strujni udar po džepu 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Stoga se potrošnja, u mesecu u kome se brojilo čita, gleda zbirno i tu dolazi do grešaka tokom obračuna koliko je zaista kilovata potrošeno i prebacivanja u skuplje zone.

Pravilan način je da se svaki mesec obračuna pojedinačno kako ne bi došlo do propusta.

Građani treba da paze na te stvari kako ne bi platili više nego što je potrebno.

Zato treba da insistiraju da im se struja očita za svaki mesec posebno, tvrdi stručna javnost.

Sa druge strane iz Elektroprivrede Srbije kažu da hakerski napad nije uticao na iznose računa za električnu energiju kao i da nije povećan broj prigovora u odnosu na prethodni period.

Ono što je važno naglasiti je to da je zaista indikativno da nakon hakerskog napada na informacioni sistem EPS-a veliki broj građana tvrdi da se suočio sa enormnim računima za struju.

Shodno tome nužno je obaviti detaljne provere zbog čega je do toga došlo kao i postarati se da se redovno obračunava potrošnja u svakom mesecu a ne da se to radi zbirno što izaziva sumnje da je to razlog koji dovodi do grešaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari