Telekom grabi ka duopolu sa SBB-om 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Kako je završio 2018. tako je Telekom Srbija započeo i 2019. godinu – akvizicijama.

Nakon kupovine kablovskog operatera Kopernikus koja je izazvala veliku buru u javnosti prevashodno zbog cene od skoro 200 miliona evra, Telekom je objavio kupovinu još dva kablovska operatera Radijus vektor i AVCOM. Na pitanje o vrednosti transakcija, iz Telekoma smo dobili kratak odgovor: cena je tržišna. Šta to znači znaćemo ili kad stigne zvanična objava kompanije ili tek kad budu objavljeni finansijski izveštaji za 2019. godinu, što će biti za nekih godinu i po dana.

Kako se navodi u odgovoru Danasu, Radijus vektor je Telekomu doneo novih 120.000 korisnika, a AVCOM više od 18.000. S obzirom da je za kupovinu Kopernikusa iz nacionalnog telekomunikacionog giganta dato nešto „manje od 1.000 evra po korisniku“, iz toga proizilazi da je za dve najnovije akvizicije moglo biti plaćeno nešto manje od 140 miliona evra, ako su i u ovom slučaju firme vrednovane na sličan način.

Prema izveštaju RATEL-a za treći kvartal 2018. Radijus vektor je u oblasti distribucije medijskih sadržaja imao tri odsto tržišta, dok je na tržištu širokopojasnog interneta snabdevao 2,6 odsto korisnika.

Telekom Srbija sada ima oko 700.000 televizijskih korisnika i oko 740.000 internet korisnika. Kako je najavio savetnik direktora Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju, Telekomu sledi kupovina još pet manjih kablovskih operatera u prvom tromesečju ove godine u okviru strategije „Milion plus“ korisnika. Tako tržište telekomunikacija nastavlja da se ukrupnjava i u oblasti širokopojasnog interneta i kablovske televizije i teži ka duopolu koji će činiti SBB i Telekom Srbija.

Na osnovu podataka za treći kvartal (poslednji dostupan) od šest najvećih igrača na tržištu distribucije medijskih sadržaja Telekom je poslednjih meseci kupio dva. Pre toga je SBB kupio Ikom koji je u tom trenutku bio treći na tržištu. Tako u ovom trenutku, pored SBB-a koji drži 51 odsto tržišta i Telekoma sa oko 36 odsto od značajnijih operatera ostaju samo Pošta sa tržišnim udelom od četiri odsto, vojvođanski operater SAT-TRAKT sa učešćem od dva odsto i niz malih lokalnih operatera sa zanemarljivim učešćem. Kako se vidi iz Lučićeve najave, među navedenim kompanijama ima njih pet koje će u naredna tri meseca takođe preći u Telekomovo vlasništvo, čime će se njegov udeo dodatno povećati.

Kada se radi o tržištu širokopojasnog interneta Telekom je na kraju trećeg kvartala držao 41 odsto tržišta, a SBB 32,5 odsto. U međuvremenu se Telekom kupovinama Kopernikusa i Radijus vektora i ranije preuzimanjem Juneta približio učešću na tržištu od 50 odsto.

Ekonomski analitičar Dragovan Milićević smatra da akvizicije Telekoma neće uticati negativno na korisnike smanjenjem konkurencije, jer je i do sada postojao faktički duopol u kome su SBB i Telekom držali više od 75 odsto tržišta.

„Glavno pitanje u vezi sa strategijom ‘Milion plus’ je da li će kvalitet da prati kvantitet, a do sada je zaostajao. Bez investicija u infrastrukturu to će se teško desiti. Telekomu je država isisavala dividende, oko 15 milijardi dinara godišnje, čime je smanjivana stopa reinvestiranja. To opterećenje SBB nije imao. Drugo pitanje se odnosi na ekonomsku opravdanost tih akvizicija. Videli smo po kojoj ceni je kupljen Kopernikus“, napominje Milićević.

Rezultati

Radijus vektor je u 2017. godini ostvario poslovne prihode od 1,54 milijarde dinara i neto dobit od 114,8 miliona dinara. Poređenja radi Kopernikus koji je plaćen oko 195 miliona evra u 2017. je ostvario poslovne prihode od 2,1 milijardu dinara i neto dobit od 181 miliona dinara. AVCOM je daleko manji operater koji je ostvario prihode od 255 miliona i dobit od 15,4 miliona dinara.

Ljajić: Telekom nije na prodaju

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da u ovoj godini ne očekuje prodaju Telekoma Srbija, prenela je Beta.

„Ne očekujem da se nešto dogodi po pitanju prodaje Telekoma. Uvek je bilo interesovanja, pa su različiti fondovi ili kompanije pokazivali interes, a toga ima i dalje. Sve zavisi i od ponuda, ali i poslovne odluke Telekoma. Da li će se ići u proces partnerstava, dogovora, teško mi je da u ovom trenutku kažem“, rekao je Ljajić. On smatra da su akvizicije Telekoma, koje je to javno preduzeće preduzelo u poslednje vreme, u skladu sa modernim, tržišnim poslovanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari