U 2023. cena nafte biće konstantno na oko 100 dolara po barelu 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Cena nafte bi trebalo da poraste do nivoa od 120 dolara po barelu jer ukrajinski sukob potresa energetska tržišta, predviđa Martijn Rats, glavni strateg za berzansku robu finansijske kompanije Morgan Stenli, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Prema Ratsovim rečima cene sirove nafte će se nakon toga spustiti na 100 dolara po barelu i na tom nivou će se održati tokom cele 2023. godine. Rat će rusku proizvodnju nafte oboriti za oko milion barela dnevno, jer se zemlja bori da pronađe kupce za svoje energente. Iako evropske vlade nisu pratile Sjedinjene Američke Države u zabrani uvoza ruskih energenata, mnoge kompanije sa “Starog kontinenta” izbegavaju ruske snabdevače, primetio je Rats.

– Predstojeći period od 12 do 18 meseci sa povišenim cenama je prilično verovatan. Nafta tipa “brent” konstantno će vredeti oko 120 dolara po barelu do trećeg kvartala tekuće godine, usled nižih nivoa ruske ponude – istakao je Rats dodavši da bi cene mogle ići još više, ako Evropa zabrani uvoz ruskih energenata i iranski nuklearni sporazum propadne.

Trgovački gigant Trafigura je pak prognozirao da će cene sirove nafte potencijalno dostići 150 dolara po barelu. Cena “brenta”, ključnog međunarodnog referentnog merila vrednosti nafte, skočila je na 14-godišnji maksimum od 139 dolara po barelu ranije u martu, nakon što je godinu počela na oko 79 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari