Užički Vodovod traži povećanje cena za 17 odsto 1Duško Ljujić direktor užičkog JKP Vodovod/ Foto: Grad Užice

Užičko JKP Vodovod je zatražilo povećanje cena vode i korišćenja kanalizacije za 17 odsto i zahtev o tome je uputilo Gradskom veću, koje bi o tome trabalo da se izjasni.

To preduzeće, trenutno, naplaćuje vodu po ceni od 65,38 dinara po kubiku, a uslugu korišenja kanalizacije po 16,33 dinara, sa PDV-om.

Duško Ljujić, direktor užičkog Vodovoda, naveo je da je „korekcija cena zatražena zbog aktuelne situacije na tržištu“.

„Vodovodni materijali su gotovo za 50 odsto skuplji, nego u decembru prošle godine i značajno su više cene svih resursa, naročito onih iz uvoza, pa smo prinuđeni da zatražimo korekciju cene vode”, kazao je direktor.

Sadašnja cena, dodao je „omogućava najosnovnije havarijsko održavanje, jer više od 75 odsto prihoda od prodaje vode ide za plate radnicima, troškove hemikalija i električne energije“.

„Nadam se da će tražena korekcija cene vode uslediti, jer moramo da očuvamo održivost sistema i da ulažemo u rekonstrukcije i zamenu vodovodne mreže“, naveo je Ljujić.

On je ocenio da „planirano povećanje neće značajno opteretiti prosečan porodični budžet i da će za četvoročlano domaćinstvo, koje mesečno troši oko 15 kubika vode, uvećanje biti najviše za 150 dinara”.

Navodeći da je „trenutna cena obezvređena“, on je kazao i to da „deset kubika vode košta kao kilogram maline“, iako je, kako je rekao, proces proizvodnje vode za piće kompleksan i skup.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari