Za program Moja prva plata konkurisalo 12.966 mladih 1Foto: Beta/Ministarstvo za rad

Ove godine za program „Moja prva plata“ konkurisalo je 12.966 mladih, a svoja radna mesta oglasilo je 8.699 poslodavaca, rekla je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je na sednici Međuministarskog saveta za praćenje i usmeravanje sprovođenja reforme u oblasti obrazovanja istakla da mladi predstavljaju okosnicu svakog društva i da je zbog toga njihovo zapošljavanje veoma važno.

Kisić Tepavčević je rekla kako je ove godine usvojrena Strategija zapošljavanja za period od 2021. do 2026. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i da je realizovan niz konkretnih programa i mera usmerenih na podršku mladima u zapošljavanju.

Program Moja prva plata, kako je rekla, dao je izuzetne rezultate te da je ona obilazeći preduzeća gde su mladi stekli prva radna iskustva videla koliko su oni posvećeni i odgovorni, što je rezultiralo time da nakon prvog ciklusa programa gotovo polovina maldih zasnuje radni odnos i ostane u tim preduzećima.

Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da Srbija kontinuirano prati novine koje se u pogledu politike zapošljavanja mladih primenjuju u zemljama EU, među kojima je najznačajniji program „Garancija za mlade“.

“Ovaj program primer intervencije u okviru koje se mladima koji su neaktivni i nezaposleni pristupa kroz saradnju različitih sektora i socijalnih partnera, uključujući i organizacije civilnog društva, u cilju dugoročno održive integracije na tržište rada”, istakla je ministarka rada.

Program „Garancija za mlade“ podrazumeva, naglasila je ona, da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili dodatnu obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja.

Srbija je, istakla je Kisić Tepavčević, potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivoj integraciji mladih na tržište rada, čime je prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju „Garancije za mlade“, opredeliti ljudske resurse i finansijska sredstva, formirati multiresorne radne grupe i izraditi Plan implementacije programa do juna 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari