Zadrugama protiv pražnjenja sela 1

Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj, obišao je juče zemljoradničku zadrugu „Modoš“ u selu Jaša Tomić, koja je prošle godine dobila 10 miliona dinara za specijalizovanu mehanizaciju, teleskopski manipulator i sejalicu.

„Danas tehnologija ide napred, znanje takođe i tim pre što u ovim krajevima ne obilujemo radnom snagom, mehanizacija mora da prati zemlje u okruženju“, rekao je Krkobabić i naznačio da je ovo pravi put da se strateški reši pitanje pražnjenja rubnih delova naše zemlje i spreči usud praznog mesta koji se preteći nadvio nad Srbijom. Krkokabić je nazvao obnovu stočarstva „imperativom agrara“ uz napomenu da je devedesetih godina Srbija izvozila 30.000 tona najkvalitetnijeg mesa, bebi bifa, a 2015. godine tek 315 tona.

Ovom prilikom predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov izjavio je da je ova zadruga dokaz da su sredstva došla u pravo vreme na pravo mesto i da je mestima, poput ovog, na dva kilometra od rumunske granice, potrebna ista pažnja kao i jugu Srbije. Prema njegovim rečima, ovakve akcije su jedini način da mladi ljudi sa svojim porodicama ostanu u ruralnim sredinama.

Direktor ZZ „Modoš“ Milan Žebeljan istakao je koliko je ova savremena mehanizacija, koja je zamenila dotrajalu, u stanju da poboljša konkretne rezultate rada na 3.000 hektara koliko zadruga, zajedno sa svojim kooperantima, obrađuje. Ove godine planirano je u budžetu novih 825 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim i novoosnovanim zadrugama je upravo završen i obrada prijava je u toku, a složene zadruge mogu konkurisati do 15. septembra 2018. godine, navodi se u saopštenju kabineta ministra Krkobabića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari