Zastarela tehnologija i partijsko upravljanje proizveli gubitke 1Foto: MIROSLAV DRAGOJEVIC

Da bi se smanjili gubici u prenosnom sistemu i došlo do sredstava za nužne investicije u Elektroprivredi Srbije potrebno je racionalnije i efikasnije poslovanje ali to neće biti moguće sve dok njim upravljaju nestručni kadrovi, smatra stručna javnost u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović nedavno je izjavila da su gubici u prenosnom sistemu EPS-a oko 250 miliona evra a da su trenutne vrednosti projekata u iznosu od 600 miliona evra „jako male“.

Ona je dodala da je nužno da EPS ulaže više novca u distributivnu mrežu kao i u zaštitu životne sredine.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da postoji prostor da EPS poboljša svoje poslovanje i da dođe do potrebnog novca za investicije ali je uslov za to da se njim rukovodi drugačije nego što je to sada slučaj.

– EPS može da smanji gubitke na prenosnoj mreži boljim upravljanjem, eliminisanjem mogućnosti za krađu struje i njeno neplaćanje. Postoji još niz segmenata u preduzeću u kojima može doći do racionalizacije. Međutim, da bi se takav proces omogućio potrebno je da na čelu preduzeća bude profesionalni menadžment a ne partijski kadrovi koji nisu kadri da ga vode na valjan način – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, nije sporno da elektrodistribucija kao delatnost bude izdvojena iz EPS-a te da je to slučaj i u drugim zemljama.

– Uobičajeno je da između proizvođača struje i onog koji je distribuira građanima postoji posrednik odnosno snabdevač. Shodno tome to može da postoji i u Srbiji. Međutim, to što će distribucija biti izdvojena samo po sebi ne znači i bolje poslovne rezultate. Bitno je na koji će se način tim preduzećem upravljati i da li će ono ostvarivati svoju osnovnu namenu a to je efikasna naplata električne energije od svih potrošača – navodi Kovačević.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe za Danas da su gubici na prenosnom sistemu u EPS-u uzrok zastarele tehnologije u tom preduzeću.

– Zbog prevaziđene opreme i gubici su veći. Da bi se došlo do neophodnih ulaganja i profitabilnog poslovanja EPS-a potrebno je to preduzeće ustrojiti na tržišnim osnovama kako bi moglo da obavlja svoju funkciju a to je snabdevanje potrošača strujom. Ali, da bi se to ostvarilo potrebno je osloboditi ga državnog tutorstva. Treba prekinuti sa praksom da se ističe, kada to odgovara nadležnima, da je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi a onda sa druge strane kada to zatreba reći kako je cena struje niska te se nema dovoljno novca za potrebne investicije. Sa tim treba prekinuti i preduzeće se može voditi na valjan način. To znači da je cena struje za potrošače tržišna kategorija i da kao takva mora da se plaća u punom iznosu a da je pak država dužna da subvencioniše cenu struja za socijalne kategorije kako njihova egzistencija ne bi bila ugrožena. Samo na taj način EPS može uspešno i efikasno obavljati ulogu koja mu je dodeljena – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari