"Ako Vučić prihvati predlog za Kosovo i ostane na vlasti, ja izlazim iz politike": Miloš Jovanović najavio proteste i blokade ako vlast pristane na sporazum 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev - Kosovo sever portal

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neodbijanjem evropskog predloga otvara vrata ka priznanju Kosova od strane Srbije, rekao je u intervjuu za KoSSev predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović koji kaže da bi on da je predsednik odbio „veliku petorku“, ali i da će Vučić morati da siđe sa vlasti ukoliko predlog prihvati.

Na više puta ponovljeno pitanje šta bi on i njegova stranka uradili ukoliko predsednik Srbije bude prihvatio plan, Jovanović je odgovorio da se protiv plana bori „svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima“

„Vrlo jasno – ulica ulica, blokada, blokada“, kaže Jovanović.

Kaže da bi priznavanje „protivustavnih“ predloga – značilo „izdaju“.

„Pričamo o Ustavu, protivustavnim radnjama. Hajde da prevedemo to na srpski – izdaja, neko kaže to je veleizdaja. Da potpiše odricanje dela svoje teritorije?! Pa on se zakleo na suprotno. Kao i svaki predsednik države, ima zakletva u Ustavu – ne može to da uradi, nećemo mu dati da uradi. Pa ćemo uspeti. Ili, ne daj Bože, nećemo”, navodi.

Dodaje da „ako su Srbi odlučili da se ispišu iz istorije i da ne budu narod, da veruju u kolektiv, onda će da zasluže sudbinu”.

“Ako se to, ne daj Bože desi, i ja ću dati sve od sebe, ali zaista sve od sebe da se to ne desi – Kosovo secesionističko će biti onda priznato od Srbije, Srbije za 20 godina više neće biti, Republika Srpska će nestati, Srbi će se svesti na beogradski pašaluk, biće članica NATO pakta i to će biti jedan mulj i nestanak i silazak sa istorijske scene nekada slavnog naroda. I svaki predak može u grobu da nam se prevrće po 100 puta, jer ćemo u tom slučaju biti najgora, ali ubedljivo najgora generacija koju je srpski narod izrodio“, smatra on.

On ujedno naglašava da ima više mera koje bi povukao u slučaju da zvanični Beograd, prihvati evropski predlog. O nekima, kada je Kosovo i Metohija u pitanju, „može javno da govori“, a za neke – ne, ali postoje mere i u centralnoj Srbiji.

„Da počnemo za početak da čistimo svoje dvorište. Da se vratimo na dvorište centralne Srbije – promena izbornog sistema, ozbiljna decentralizacija, ozbiljno jačanje vojske, vraćanje vojnog roka“.
Ako Vučić prihvati predlog, moraće da siđe sa vlasti, a ako ostane, ja odlazim iz politike

Poslanik Skupštine Srbije od juče boravi na Kosovu, a posetio je Kosovsko Pomoravlje, Štrpce, Svete Arhangele, Veliku Hoču i Kosovsku Mitrovicu.

Jovanović zbog podrške Sjedinjenih Američkih Država predlogu sporazuma naziva ga „evropsko-američkim sporazumom“.

On podseća da je deo opozicije sa kojim Novi DSS sarađuje zatražio održavanje sednice Skupštine koja je zakazana za 2. februar zbog ovog predloga, a kako bi, nakon Vučićevog sastanka sa „velikom petorkom“ saznali šta je to on spreman da „prihvati kao koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma“.

Ističe stav da bi prihvatanje ovog dokumenta bilo protivustavno.

„Sam Aleksandar Vučić je rekao pre neki dan u svom jednočasovnom obraćanju da taj plan podrazumeva implicitno priznanje. Mislim da će čak i eksplicitno, tu sada u međunarodno-pravnoj doktrini – imate više mišljenja. On u svakom slučaju podrazumeva priznanje Kosova kao države, što je direktno protivustavno“, naglašava Jovanović.

Kaže da je Vučić „vrlo vešto i perfidno“ uspeo da od nečega što je neprihvatljivo za bilo koju suverenu državu, ali i za njega samog, do pre nekoliko nedelja – napravi nešto što je legitiman predmet rasprave.

Jovanović smatra da je Vučić prihvatio koncept predloga zbog pritisaka, te podseća na njegove izjave nakon sastanka sa „velikom petorkom“ kada je ujedno najavio mogućnost uvođenja sankcija i povlačenja investicija sa zapada, ukoliko Srbija ne sarađuje.

Uz podsećanje na izjavu francuskog ambasadora, Jovanović navodi da u slučaju odbijanja plana, zapravo Srbiji ne bi bile uvedene sankcije, ali smatra da bi došlo do prekida evrointegracija. Prekid evrointegracija bi imao određene posledice, koje ne bi bile pozitivne u ekonomskom smislu.

„Ali, kakve god bile te posledice, bile bi daleko manje negativne od posledica priznanja – implicitnog ili eksplicitnog – secesije Kosova“, ocenjuje Jovanović.

Kaže da to povlači „tešku sudbinu Srba“, nezavisno od toga da li bi se formirala Zajednica srpskih opština ili ne.

„Zapadna politika nije samo nezavisno Kosovo. Zapadna politika je unitarna BiH. Oni od toga neće odustati, kao što neće odustati od ovoga. Sledeća etapa je BiH, odnosno nestanak Republike Srpske“, smatra Jovanović.

Posledično, procenjuje Jovanović, Srbija će da se pretvori u “Beogradski pašaluk” – „u smislu jedne teritorijalno nepostojeće države gde će  ideologija Zapada biti opšte prisutna i gde neće biti više kolektivne ideje i solidarnosti“, rekao je.

Kaže da su hteli da idu na konsultacije i da niko nije, kako je to rekao Vučić, konsultacije odbio.

Od zakazane sednice očekuje da bude „Vučićev spektakl“ i da ima „nož i pogaču u Paralamentu“. Naveo je da očekuje „iživljavanje“ nad opozicijom, kao i pogrdne nazive i da očekuje da ih Vučić predstavi kao „neodgovorne budale“, „primitivce“ i „ludake koji ne znaju šta pričaju“.

Povodom Vučićevih navoda da je „velikoj petorci“ izrazio „brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“ predsednik Novog DSS pretpostavlja da je predsednik Srbije mislio na član četiri predloga čiji je navodni sadržaj nedavno objavio Danas, u kojem se navodi da Srbija neće da se suprotstavlja članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je ranije govorio i da je članstvo Kosova u UN crvena linija i da to ne može da prihvati. Jovanović smatra da je Vučić promenio svoje mišljenje.

„Sada je spustio za oktavu. Ranije je to bilo neprihvatljivo, sada je izneo rezervu. To je sada već mnogo niže. Očekujem da će sledeće biti – ‘nema se druge’“, navodi Jovanović.

Kaže da se „iskreno nadao“ da će kada dođe prelomni trenutak – Srbija u EU bez Kosova ili Srbija koja se i dalje bori za Kosovo, ali bez Evropske unije, da niko neće moći tako lako da pogazi Ustav Srbije.

A da je Jovanović predsednik, dilemu nema – odbio bi evropski predlog.

Upitan da li bi odbio predlog EU bez obzira na cenu, Jovanović iznosi hipotetički primer u kojem bi bio spreman ipak da prihvati predlog.

„Ako bi mi došao Amerikanac i rekao – bacićemo tri nuklearne bombe na vašu zemlju, onda bih rekao – dobro. Pretpostavljam da ne bih žrtvovao pet miliona Srba. Nisam ludak, ni budala, ali to je hipotetički, to ne može da se desi“, rekao je Jovanović.

Jovanović tvrdi da je Srbija zapravo sada na pragu velikih geopolitičkih poremećaja koje joj idu u korist.

Napominje da nije rusofil i da mu je žao Ukrajinaca, ali i ocenjuje da Rusija, iako će imati velike gubitke, neće da izgubi.

„Sve će se promeniti. Imate mnogo manje tog podaništva evro-atlantskog u velikom broju zemalja i to se tektonski menja. To je možda pitanje jedne ili pola decenije“, rekao je.

Jovanović ocenjuje da vlast u Srbiji mora da se menja, ali i kosovska politika, i to iz korena, krenuvši od toga da se više ne raspodeljuje novac na osnovu stranačkog kriterijuma. Rekao je i da nema problem sa Srpskom listom kao konceptom, već sa načinom – „ne može da se desi da u nekom mestu imate pet porodica koje nemaju ni dinara, a neke basnoslovno bogatstvo u centralnoj Srbiji“, kaže lider DSS.

Jovanović smatra da je uklanjanje barikada na Severu bila pogrešna odluka, ali navodi i da „kada treba da se diže tenziaj na terenu, ide se do kraja“.

„Ako ste podigli barikade, nemojte da ih uklanjate, ne da biste napravili rat, niko nije za rat, nego zato što zapadu ne treba konflikt, na Kosovu ni malo. Njima sve treba samo sukob ne“.

Kada su u pitanju mere za Kosovo, Jovanović bi nastavio kampanju otpriznanja.

Preduzeo bi ozbiljno lobiranje sa ozbiljnim diplomatama, a na terenu – pomoć ravnopravna.

Kaže da da je na KiM jer želi da podrži narod i pruži mu podršku, ali i da on ne predstavlja vlast, te da sa pozicije opozicije ne može da im pomogne, ali i da im kaže bilo šta.

„Ja nemam pravo da vam kažem ništa – u smislu ‘uradite ovo ili ono’. Niko ne puca na moju decu, ona su u Beogradu, na Vračaru. Kada idu u školu ja sam potpuno miran, kada idemo do Hrama Svetog Save na nalaganje badnjaka, ja ne rizikujem ništa, niti moje dete“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari