Vučić se sastaje s vrhom SNS zbog situacije u Beogradu: Hoće li naprednjaci nadglasati šefa? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Posle današnje druge neuspešno zakazane konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, jasno je da predsednik SNS Miloš Vučević, poverenica naprednjaka za Beograd Ana Brnabić i njihov kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić, nisu dorasli odluci o tome kako će se izaći iz postizborne krize u Beogradu. Za to su im je neophodne konsultacije sa bivšim stranačkim predsednikom, Aleksandrom Vučićem, njegova puna pažnja i blagoslov.

Za sutra (2. mart) najavljena je sednica Predsedništva SNS.

Vučić je najavio da će se  sastati sa stranačkim kolegama i razgovarati o tome hoće li SNS sa SPS u nedelju 3. marta,  demonstrirati da ima većinu sa nekim od odbornika sa liste “MI – glas iz naroda Aleksandar Jerković” i iz trećeg puta konstituisati Skupštinu Beograda izborom predsednika i sekretara. Ili će se ući u proces novih izbora. O eventualnom demonstriranju većine, Vučić je govorio prošlog vikenda, kaad je i saopštio da SNS ima većinu u Beogradu, ali da će razmisliti hoće li je demonstrirati izborom predsednika Skupštine grada.

Vučić zasad, bar javno, zastupa stav da legitimet vlasti u Beogradu mora da bude potpun, ali je „pod pritiskom“ naprednjaka da većina bude formirana. „Neizvesnost je velika“, čiji argumenti će prevagnuti.

Treba reći da ni konstituisanje gradskog parlamenta 3. marta ne znači pouzdano da novih izbora u Beogradu neće biti.

To samo znači da SNS dobija još mesec dana za izbor gradonačelnika, ali, još važnije, i izbor predsednika Narodne skupštine koji trenutno takođe ne postoji, a koji treba da raspiše eventualne izbore u glavnom gradu. Ako bi neko drugi osim novog predsednika novog saziva Narodne skupštine raspisao izbore, to bi bilo nezakonito.

Jer kako je za Danas objasnio politikolog Boban Stojanović, Zakon o Narodnoj skupštini i Poslovnik Skupštine, ne propisuju ništa drugo osim da predsedavajući Narodnom skupštinom (trenutno najstariji poslanik) samo predsedava prvom sednicom do izbora predsednika Skupstine i nema drugih ovlašćenja.

Vučić se sastaje s vrhom SNS zbog situacije u Beogradu: Hoće li naprednjaci nadglasati šefa? 2
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

– Nema odrednice da predsedavajući vrši neke tekuće poslove do izbora predsednika Skupštine. Predsednika Skupstine inače menja neko od potpredsednika, ali nema ni njih. Svima iz prošlog saziva je verifikacijom mandata na prvoj sednici prestao mandat – objasnio je Stojanović.

Ako do 3. aprila ne bude izabran gradonačelnik opet će se ići na izbore.

Ako Vučić bude želeo brze izbore koji bi bili 21. ili 28. aprila, kao ih je najavio, predsednik Narodne skupštine mora da bude izabran najkasnije do 7, odnosno do 14. marta, pa da se najkasnije raspišu izbori 8. ili 15. marta uz minimum od 45 dana kampanje, proračunao je Stojanović.

Zakon propisuje da predsednik Narodne skupštine ima rok od mesec dana za raspisivanje izbora, a da izbori treba da se održe u roku od 45 do 60 dana od raspisivanja.

Šta god se desilo 3. marta, ostaje utisak da je Vučić čekao objavljivanje izveštaja ODIHR o izborima u Srbiji, a zatim zvanične i nezvanične kontakte sa predstavnicima Evrpske komisije i zemalja članica EU, koje treba da donesu odluku hoće li i na koji način taj izveštaj uticati na mere koje će EU preduzeti prema Srbiji zbog izbornih nepravilnosti.

Zato argument potut toga da se konstituisanje skupštine odlaže zbog novih razgovora sa listom “Mi – glas iz naroda”, kako bi bio postignut pun legitimitet, ne izgleda preterano uverljivo. Još više i zbog toga što je Branimir Nestorović, osnivač pokreta “Mi – glas iz naroda”, koji je u međuvremenu napustio, ostao pri svom čvrstom stavu da on i odbornik Borislav Antonijević, neće ulaziti u vlast u Beogradu.

Nosilac liste “MI – glas iz narodna” na beogradskim izborima Aleksandar Jerković, sa kojim prema rečima naprednjaka postoji dogovor, se ne pojavljuje u javnosti niti daje izjave.

U zavisnosti od toga kakve signale Vučić bude dobijao vući će i svoje poteze. Ako mu bude sugerisano da se ipak treba ići na izbore jer bi mogao biti kažnjen, odlučiće se na taj korak.

Ako odluka bude prepuštena njemu, na izbore će se odlučiti u trenutku kada mu istraživanja javnog mnjenja budu pokazala da je najbolji trenutak. U svakom slučaju za nove izbore ima pokriće i objašnjenje. Ako budu brzo – opozicija ih traži, ako budu odloženi – želimo da ispunimo preporuke ODIHR.

Kada je o opoziciji reč, čini se da je od vrlo glasnog zahteva za novom izborima i međunarodnom istragom, aterirala na to da se međunarodna istraga gotovo više i ne pominje, i da o terminu novih izbora treba razgovarati kad se uđe u proces izmene izbornih uslova.

Vučić se sastaje s vrhom SNS zbog situacije u Beogradu: Hoće li naprednjaci nadglasati šefa? 3
foto R. Z./ATAImages

Stiče se utisak da bi im odgovaralo da novi izbori budu što kasnije. I zbog trenutno loših izbornih uslova i zbog nespremnosti za njih.

Glavna poruka opozicione liste “Srbija protiv nasilja” posle današnjih dešavanja u Skupštini Beograda je da je jasno da su izbori pokradeni, da SNS nema većinu i da to treba da priznaju. Opoziciji je jasno da će novih izbora biti.

Kandidat za gradonačlenka liste SPN Vladimir Obradović rekao je danas da vlast skreće pažnju sa činjenice da su izbore izgubili pričom da ne žele da formiraju vlast, iako to mogu, zbog pitanja legitimiteta.

– Nemaju za većinu, da li će kupiti dva odbornika to je druga stvar, ali tako ne može da se legitimno formira vlast. Oni su nakon prošlih izbora, kada su ponovljeni, imali tanku većinu, pa im je prišao jedan odbornik NADA. Sada nemaju većinu – naveo Obradović.

On očekuje u nedelju sednicu od pet minuta, odnosno ponavljanje onoga što se danas desilo.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković rekao je za N1 da je „dramatično“ odlaganje sednice Skupštine Beograda za njega očekivano. On smatra da će se 3. marta „nevoljno“ pristati na nove izbore što pre i sa što manje izmena.

Pred opozicijom su, kaže, dva ključna pitanja, da li će se izborni uslovi menjati i imate li formulu nastupa prema građanima, kojima ćete dobiti izbore.

U velikoj meri je do njih, ali i do građana koji su, kako ocenjuje Stojiljković, žive u letargiji.

Važni datumi

7. mart: prvi rok za izbor predsednika Narodne skupštine
14. marta: poslednji rok za izbor predsednika Narodne skupštine
3. april: poslednji datum za raspisivanje novih izbora u Beogradu ako nema Skupštine Beograda
3. april: poslednji datum za izbor gradonačelnika ako se konstituiše Skupština Beograda
17. april: prvi datum za eventualno održavanje novih izbora u Beogradu ako nema gradske skupštine
3. maj: prvi datum za nove gradske izbore ako se konstituiše Skupština grada
1. avgust: poslednji datum za održavanje novih izbora u Beogradu

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari