Zašto je Aleksić za bojkot referenduma, a Gajić za učešće i glasanje protiv 1Foto: BETAPHOTO/NS/EV

U iščekivanju 26. decembra, kada bi Narodna stranka, na skupštini trebalo da donese odluku o učestvovanju na referendumu o ustavnim promenama, u ovoj stranci uveliko traje polemika da li referendum treba bojkotovati, ili izaći i glasati protiv.

Miroslav Aleksić, potpredsednik ove stranke smatra da se Izlaskom bojkot opozicije na referendum, trajno pomaže betoniranju partijskog pravosuđa, dok Vladimir Gajić, predsednik Političkog saveta NS napominje da je bojkot referenduma, uz obrazloženje da ga je raspisla nelegitimna skupština politička besmislica. Uprkos potpuno suprotnim pogledima na ovo važno pitanje, sagovonici Danasa tvrde da u Narodnoj stranci nema raskola, već da je ta stranka primer prave demokratije.

„U Narodnoj stranci nije nikakav problem da mislite suprotno od predsednika stranke, pa čak i da on ostane u manjini. Vuk je demokrata i tu nema nikakve dileme. Ali vidim da sad naši koalicioni partneri imaju novu ideju. Da se promeni termin održavanja referenduma. Znači, nije više problem referendum nego datum. Datum je određen ustavnim rokom, pa je promena datuma pravno nemoguća“, kaže za Danas Gajić i dodaje da je poziv na bojkot referenduma zato što ga je raspisala nelegitimna skupština politička besmislica, jer se istovremeno izlazi na izbore koje će takođe raspisati nelegitimni organi.

On napominje i da je pozivanje na dan žalosti zbog ubistva Olivera Ivanovića jedna niskorazredna patetika i da to rade oni koji nemaju nijedan ozbiljan argument.

“A ja nisam čuo da nijedan pravni autoritet u Srbiji podržava bojkot, naprotiv“, kaže Gajić.

Dodaje da u slučaju da se na referendumu usvoje Ustavni amadmani, Srbija može da se oprosti na dugi vremenski period od šanse da bude država u kojoj su sud i tužilaštvo, odnosno uopšte pravosuđe nezavisni od partijske države.

Zašto je Aleksić za bojkot referenduma, a Gajić za učešće i glasanje protiv 2
Foto: Medija centar Beograd

„Pre svega zato što sumnjam da će iko ikada biti u prilici da ima dvotrećinsku većinu parlamentu, da bi mogao da pokrene proceduru promene ustava. Evropa želi da našminka Srbiju, da deluje kao kakvo -takvo demokratsko društvo, ali samo u formalnom smislu. Zato je Vučić pristao na vanredne izbore na šta uopšte nije bio obavezan, kao i na promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Njemu je inače svejedno, on drži pod kontrolom pravosuđe i po ovom Ustavu, a tako će biti i po amadmanima. Zato ja ceo ovaj postupak zovem šminkanje mrtvaca“; objašnjava Gajić.

Prema njegovim rečima nerealno je očekivati od vlasti da sada direktno prekrše Ustav i promene termin održavanja referenduma, koji je uslovljen ustavnim rokovima. Zato, kaže, jedini način borbe, u takvim okolnostima, je izlazak na referendum i glasanje protiv u nameri da se spreče gora rešenja u pravosuđu i da se spreči betoniranje stanja koje više neće moći da se menja.

Gajić napminje da je bojkot referenduma isto kao i glasanje „za“ ustavne promene.

„Ja vidim ovde jednu utrku ko će više da se dopadne kolonijalnoj upravi. Ništa više od toga, iako je referendum ustavno, državno i pravno pitanje par ekselanse. Mislim da imamo objektivno mnogo veće šanse na referendumu nego na izborima. Isto tako sam uveren da glasači opozicije nisu za bojkot“, ističe Gajić, uz uverenje da će na skupštini stranke 26. decembra biti rasprave i na tu temu i da će „argumenti Pravnog saveta biti neodoljivi za Skupštinu“.

I Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke ponavlja da će konačnu odluku o referendumu doneti skupština stranke, ali i napominje da je potrebno razjasniti nekoliko pitanja u vezi sa referendumom, zakazanim za 16. januar naredne godine.

“Referendum neće doneti nikakve suštinske promene, jer će pravosuđe ostati pod kontrolom vlasti i posle referenduma, baš kao što je i danas. Akt o promeni Ustava Srbije je usvojila nelegitimna skupština, bez opozicije u parlamentu i bez rasprave o ustavnim promenama. Vlast će kroz mašineriju sigurnih glasova izvesti svoju „vojsku“ na glasanje, dok prosečni opozicioni glasači uglavnom nisu zainteresovani, niti motivisani za izlazak na referendum. Kontrole na glasačkim mestima suštinski neće biti, jer stranke koje sa režimom pregovaraju o izborima imaju pravo na 20 odsto čuvara kutija” , objašnjava Aleksić, svoje argumente u prilog bojkota referenduma.

Zašto je Aleksić za bojkot referenduma, a Gajić za učešće i glasanje protiv 3
foto FoNet Milica Vučković

Navodi i da je problem što čuvari kutija neće moći da pokriju više od polovine ukupnog broja biračkih mesta, pa će “majstori” za krađu lako i neometano ubaciti onoliko glasova koliko im bude potrebno.

“Opozicija koja je pokušala da Aleksandru Vučiću, da legitimitet na prošlim izborima je najveći zagovornik izlaska na referendum. Slučajno?Izlaskom bojkot opozicije na referendum, koja je suštinski prava opozicija, trajno se pomaže betoniranju partijskog pravosuđa davanjem legitimiteta procesu u kojem ne postoje šanse da se izglasa „ne“, pre svega zbog krađe, jer referendum u ovim okolnostima ne daje građanima dovoljnu motivaciju da se bore protiv krađe. To će nas sprečiti da koristimo argument nelegitimnog referenduma u budućnosti, kada bude postojao društveni dijalog i mogućnost raspisivanja novog referenduma kojim bi pravosuđe suštinski postalo nezavisno i treća grana vlasti”, ističe potpredsednik NS.

Dodaje da da bi učestvovanjem na referendumu opozicija dala legitimitete i izgubila. I to, kaže, dva dva meseca pre izbora, koji su daleko važniji od referenduma jer se na njima suštinski može promeniti stanje u Srbiji, pa i u pravosuđu.

Aleksić smatra da opozicija ne bi imala snage da u oba procesa pruži maksimum. Pored toga, kaže, ozbiljna razlika u rezultatu mogla bi da demotiviše opozicione birače da su promene na izborima moguće, što je i ključni razlog zbog kojeg je izabran baš taj termin za referendum.

“Smatram da je izlazak opozicije na referendum u ovakvim okolnostima poguban, i zato bi trebalo zahtevati njegovo odlaganje za posle izbora, a ukoliko vlast to ne prihvati, pozvati građane u bojkot. Argument zagovornika izlaska na referendum iz redova opozicije shvatam kao poziv “da slavno izginemo”, zaključuje Miroslav Aleksić u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari