Pomoćniku ministra za Kosovo i Metohiju Bojanu Anđelkoviću Kosovska policijska služba juče nije dopustila da pređe most u Kosovskoj Mitrovici i obiđe povratnička srpska sela u okolini Peći i Istoka u Metohiji, potvrđeno je našem listu u Ministarstvu za KiM. Anđelković je izjavio za KiM radio iz Čaglavice da su pripadnici KPS zaustavili službeno vozilo kojim je putovao sa saradnicima i rekli da nije obezbeđeno i da moraju da se vrate nazad.

Anđelković tvrdi da je Unmik na vreme obavešten o poseti, a da zahtev za obezbeđenje pratnje nije bio uslov, jer je delegacija i bez nje planirala da poseti povratnička mesta u Metohiji.

– Ne nameravamo da se obraćamo za bilo kakvu dozvolu organima koji za nas nisu legalni. Smatramo da je ovo naša država i da u bilo kojem njenom delu imamo prava slobodno da se krećemo. Ako nas i dalje budu sprečavali, više nećemo tražiti nikakve dozvole – rekao je Anđelković. Prema njegovim rečima, šefu Euleksa koji je juče boravio u Beogradu, trebalo je da bude uručen oštar protest zbog jučerašnje odluke kosovskih institucija. Arpad Duraku, savetnik ministra unutrašnjih poslova Kosova, izjavio je za Danas da su Anđelković i njegova pratnja vraćeni sa mosta zato što nisu imali dozvolu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i zato što nije pokazao agendu u kojoj moraju biti navedeni ciljevi posete“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari