Ardita Sinani: Vlada Srbije blokirala dijalog sa Albancima Preševske doline, zato Vlada Kosova priprema Plan i program za Preševo, Bujanovac i Medveđu 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Srbije blokirala je dijalog sa Albancima Preševske doline i njihovu integraciju, zbog čega Vlada Kosova priprema Plan i program za Preševo, Bujanovac i Medveđu, izjavila je danas potpredsednica Partije za demokratsko delovanje i politička savetnica premijera Kosova za Preševsku dolinu Ardita Sinani, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).

Premijer Kosova Aljbin Kurti imenovao je Sinani za poltičku savetnicu za Preševsku dolinu, kao prvi korak ka formiranju Kancelarije Vlade Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Sinani je u intervjuu za RSE navela da Beograd dve decenije ima poseban budžetski mehanizam za Preševsku dolinu „koji ne funkcioniše“, za razliku od programa za Srbe na Kosovu.

Kancelarija Vlade Kosova, na čijem čelu će biti upravo Sinani, neće biti kopija Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Razlika je u tome, ceni Sinani, što predsednik Srbije Aleksandar Vučić teži suzbijanju prava manjina u Srbiji i instrumentalizaciji svojih sugrađana u susedstvu u kontekstu apsolutne vlasti, dok „mi tražimo prava manjina u Srbiji i reciprocitet prava sugrađana u susedstvu u funkciji demokratske vlasti“.

Kako geopolitički kontekst nakon invazije Rusije na Ukrajinu zahteva dinamičnije reagovanje posebno po pitanju bezbednosti, važno je da Preševska dolina bude u fokusu zapadne transatlantske politike i da ima podršku Kurtija, dodaje Sinani.

Otuda je potrebna zajednička priprema Plana i programa za Preševsku dolinu, kojim će biti identifikovani problemi i potrebe stanovništva čijem rešavanju može doprineti Kosovo.

„Vlada Republike Srbije je ta koja je blokirala dijalog sa Albancima Preševske doline. Blokirala je i integraciju Albanaca sa ovog područja. Kancelarija Vlade Republike Kosovo će biti prava adresa i za dijalog i za integraciju“, poručilla je Sinani.

U briselski dijalog Srbije i Kosova mora da bude uključen reciprocitet prava koja imaju Srbi sa Kosova i Albanci u Srbiji, što su već pokrenuli Kurti i njegov zamenik Besnik Bisljimi.

„To podrazumeva politički reciprocitet u pogledu poštovanja ljudskih i manjinskih prava i isti status u okviru integracija u državne institucije koji imaju Srbi na severu Kosova“, zaključila je Sinani u intervjuu za RSE, ističući da je reč o legitimnim i realnim zahtevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari