Bajdenova Amerika se vraća na Balkan 1foto N1

Genadij Sisojev, novinar i dopisnik ruskog „Komersanta“, u emisiji „Teleskopija“ RTCG, ocenio je da se SAD, pod administracijom predsednika Džozefa Bajdena, vraćaju na Zapadni Balkan. Novi odnosi SAD-a i Rusije, kaže, imaće i odjeka na region.

Ovaj intervju preneli su i mnogi portali u Srbiji. „SAD su stavile do znanja da se vraćaju na Balkan i da će uticati na događaje u ovom regionu“, ocijenio je Sisojev.

Navodi i da informacije o povezanosti Vučića, njegove porodice i ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka, mogu uticati na dešavanja u toj državi, ali i regionu.

„To zavisi od toga koliko dugo će da potraje taj skandal sa Belivukom i da li će biti novih otkrića. Ako bude potrajalo do izbora koji su planirani na proljeće, to će uticati i politički vrh Srbije je toga svestan“, poručio je Sisojev, dodajući da je to novi argument tezama o mogućnosti sukoba u BiH.

„Kad vlast oseti opasnost, najlakši izlaz je da izazove krizu kod sebe na granici, predstavi se kao zaštitnik braće“, rekao je Sisojev.

On naglašava da politički vrh Srbije, u svakodnevnim nastupima, ukazuje na kriminalna djela Belivukovog klana, ali ne odgovara na pitanja o prirodi njihovih odnosa.

Govoreći o ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, kao mogućoj alternativi Aleksandru Vučiću Sisojev kaže da je Vučić svjestan da Stefanović ima dobre veze u SAD-u.

„Najrealniju alternativu može da čini, ne opozicija, već neko unutar sistema“, rekao je Sisojev i dodao da zbog toga tabloidi pod kontrolom Vučića toliko napadaju Stefanovića.

Sisojev je ocijenio da je Zapad na putu da predsednika Srbije pusti niz vodu.

„I to je, ako nije crveni, već žuti karton za Vučića od strane međunarodne zajednice“, rekao je Sisojev i podsjetio da je SNS na vlast 2012. došla uz pomoć Zapada, prije svega Nemačke.

Inicijativa Otvoreni Balkan, koju čine Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija je različit proces od ideje „srpskog sveta“, ali su oba u korist Beograda, navodi Sisojev.

„Srpski svet je neka vrsta odgovora na očigledne probleme u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Tu nema napretka i ideja ‘srpski svet’ je direktno povezana s tim da Beograd nije spreman na kompromis“, rekao je Sisojev. Iako je Dejtonski sporazum okončao rat u Bosni i Hercegovini, ona je i dalje, ocjenjuje, nefunkcionalna država.

Ključni cilj međunarodne zajednice je, kako kaže, da poveća funkcionalnost BiH, kako bi napredovala na putu evropskih integracija i zato je podržan takozvani Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

„Pomoću tog zakona će se ići na eliminisanje radikalnijih političara, prednost će imati oni koji zauzimaju umereniji stav i to je poruka Zapada srpskim političarima u BiH“, rekao je Sisojev.

I Rusiji odgovara trenutna situacija u BiH, odnosno status kvo, ocjenjuje gost Tamare Nikčević.

„Njoj odgovara taj status koji ima BiH iz jednog razloga. Kako stvari sada stoje, BiH realno nikad neće ići progresivnije prema NATO-u“, uveren je Sisojev i dodaje da veća radikalizacija u BiH, ipak, ne odgovara Rusiji.

Scenario Donbasa

„Za neke političare u Srbiji scenario Donbasa je veoma privlačan. Ipak, ne može biti dozvoljeno da scenario koji je realizovala Rusija 2014. realizuje i Srbija 2021. godine. To je Evropa, a u BiH ima zapadnih vojnika i garant je NATO“, rekao je Sisojev. „Rusija će, po cijenu sukoba sa Zapadom, braniti svoje interese u Ukrajini, ili Gruziji, ali to ne znači da će po istoj ceni braniti svoje ili interese Srbije na Balkanu „, poručio je Sisojev. Rusija, smatra, nije zadovoljna novom vlašću u Crnoj Gori jer nije ispunila ključna očekivanja, odnosno ukinula sankcije Moskvi i realizovala neku vrstu zamrzavanja članstva u NATO-u.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Bajdenova Amerika se vraća na Balkan”

  1. Cim je u pitanju gost Tamare Nikcevic, Milove rezimske „novinarke“ sve je jasno…

  2. Američko zlo nikada nije napustilo Balkan. Zato je Balkan uvek u problemima. Amerika je imperija zla

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.