Kakve informacije (ni)su imali Petar Petković i Kancelarija za KiM? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Od nedelje 24. septembra, upadljivo je da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije „snizila“ svoje prisustvo u javnosti. Iako je prilikom ranijih dešavanja Kancelarija za KiM i po više puta dnevno slala saopštenja, sada se poslednji put oglasila 25. septembra uveče izražavanjem saučešća porodicama stradalih Srba.

„Tokom stravičnih događaja u Zvečanu (u čijem sastavu je i selo Banjska, prim. ured.) svedočili smo da su Kurtijeve specijalne jedinice monstruozno priželjkivale smrt Srba i grohotom se smejale se nad upucanim Srbima. Zbog toga podržavamo i zahtev Srpske liste da međunarodne misije sprovedu nepristrasnu istragu o postupanju kosovskih specijalaca tokom događaja u Zvečanu“, piše u tom saopštenju u kome se ne daje opis samog događaja, već se nabrajaju okolni sitniji incidenti.

Nova.rs piše i da je bilo neprijatno otkazivanje konferencije za štampu direktora Petra Petkovića 24. septembra.

Iako je najavljeno da će se u nedelju u 14 sati obratiti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković zbog oružanog sukoba na Kosovu, do toga kao što znamo nije došlo.

Zvaničnim saopštenjem šturo je navedeno da se konferencija za medije otkazuje, te da će se u toku popodnevnih sati obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako Nova saznaje iz izvora bliskih vlasti, Vučić je tražio od Petkovića da se ne obraća i da će on to uraditi umesto njega. Prema tvrdnjama našeg sagovornika, Vučić je Petkoviću odbrusio da on ne može bez njegovog znanja da priča o toj temu, uz opasku da Petković „nema šta da kaže“.

Kako Nova saznaje, Vučić je od Petkovića zatražio da se ne obraća javnosti, te da će on uveče građanima saopštiti sve informacije.

„Vučić je bio ljut na Petkovića jer ga nije konsultovao pre nego što je zakazao konferenciju za novinare. Petković je taj poziv uputio na svoju ruku, iako je direktor Kancelarije i bilo je logično da se obrati medijima. Vučić kada je video da će Petković da se obrati, bio je prilično iznerviran i zatražio da se otkaže konferencija“, tvrdi izvor Nove blizak SNS.

Prema rečima našeg sagovornika, Vučić je iznervirano pitao Petkovića „šta će on da kaže kad nema nikakve informacije“.

„Vučić je jasno tražio da se Petković ne obrati jer nema šta da kaže građanima. Situacija je bila dramatična, Vučić je o tome i sam govorio na konferenciji, pa je zbog toga zatraženo da Petković otkaže. Vučić je čak na trenutak bio i grub pa je odbrusio Petkoviću ‘šta ćeš ti da im kažeš… Ko ti je dozvolio‘?“, tvrdi izvor Nove.

Podsetimo, nakon vesti da se desila pucnjava u kojoj je ubijen policajac na Kosovu i da se dešava oružani sukob u blizini manastira Banjska, niko se od predstavnika vlasti nije obratio građanima. Između 10 i 11 sati stiglo je zvanično obaveštenje da će se u 14 sati obratiti direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, koji će govoriti o kriznoj situaciju.

Ipak, ubrzo je stiglo novo saopštenje u kojem je najavljeno da će u toku popodnevnih časova obratiti predsednik Srbije, dok se ujedno otkazuje konferencija Petkovića. Nije objašnjeno zašto, samo je naznačeno da će predsednik „razobličiti sve laži Kurtija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari