Bolje bi bilo da se sreće i sa Nikolićem 1Foto: Fehim Demir/EPA

Mediji na albanskom juče su i zvanično potvrdili pozivajući se na saopštenje iz kabineta predsednika Albanije da će Bujar Nišani 7. marta boraviti u zvaničnoj poseti Bujanovcu.

Povod za prvu posetu predsednika Albanije od osnivanja ove države jednoj opštini na jugu centralne Srbije je Dana učitelja i godišnjica otvaranja prve škole na albanskom jeziku. Poseta albanskog predsednika uslediće posle tačno 69 godina od kada je u julu 1948. godine u Beogradu boravio tadašnji predsednik Enver Hodža. Bila je to jedina poseta najvišeg albanskog zvaničnika srpskoj prestonici. U poslednjih nekoliko godina usledile su posete premijera Edija Rame Beogradu, Preševu i Prištini u dva navrata, kao i poseta premijera Aleksandra Vučića Tirani.

Nišani u Bujanovac dolazi na poziv predsednika Opštine Bujanovac Šaipa Kamberija iz Partije za demokratsko delovanje (PDD), Rize Haljimija i Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuza Muslijua. Poseta je najavljena Ministarstvu inostranih poslova u Beogradu, a poslednjih dana usaglašava se i protokol posete. Zvanični albanski izvori na jugu Srbije, ali i kabinet predsednika Tomislava Nikolića saopštili da neće biti susreta dvojice predsednika.

– Poseta predsednika Nišanija dolazi u osetljivom trenutku odnosa između vlasti u Beogradu i Prištini. Na ovaj način se pokazuje briga za nas Albance ovde na jugu Srbije, jer smo mi nacionalna manjina koja ovde živi u nezanemarljivom broju, ocenjuje za Danas dr Skender Destani, predsednik Demokratske unije doline (DUD). Za njega bi poseta „imala još veći i potpuno regionalni značaj da predviđa i susret dvojice predsednika do koga ipak neće doći“.

Predsednik bujanovačke opštine Šaipk Kamberi ocenjuje da bi direktni efekti posete albanskog predsednika Bujanovcu mogli da budu u „konkretnoj pomoći u sferi obrazovanja, kulture i infrastrukture“.

– Očekujemo da Albanija za nas uradi isto ono što čini Mađarska za manjinu koja živi na teritoriji Vojvodine. Sa predsednikom Nišanijem razgovaraćemo o svim aktuelnim problemima kao i prilikom svakog susreta sa diplomata iz drugih zemalja koji dolaze ovde u posetu, navodi Kamberi.

Ragmi Mustafa, predsednika Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa, za naš list kaže da se radi „o istorijskom događaju važnom za dalji opstanak albanske manjine u Preševskoj dolini“.

– Ne vidim razloge zašto bi Nišani ovoga puta morao da ima susret sa predsednikom Srbije. Očekujem ovo kao nastavak započetog poboljšanja odnosa koji su započeli premijeri Vučić i Rama, pre svega vezano za položaj Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i ekonomske situacije koja sada ne ide na ruku mladim ljudima, kaže Mustafa.

Tokom posete Bujanovcu Bujar Nišani bi trebalo da poseti jednu osnovnu školu koju pohađaju učenici Albanci, da prisustvuje kulturno umetničkom programu u Domu kulture u Bujanovcu. Nezvanični protokol posete predviđa i zajednički sastanak sa predstavnicima političkih partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari