Povodom najave potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića da Srbija mora da bude spremna na bolne kompromise u rešavanju kosovskog pitanja, tokom vikenda pale su „teške reči“ između lokalnih funkcionera DSS i SNS na severu Kosova i Metohije.

Na optužbe predsednika pokrajinskog odbora DSS Nenada Kojića da Vučićeva izjava „najavljuje dalju izdaju srpskih nacionalnih i državnih interesa“, odgovorio je prvi čovek opštine severna Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić tvrdnjom da je reč o „sramnom pokušaju da se odgovornost za sve što su bivše vlade činile prebaci na SNS“.

Kojićeve sumnje u vezi s Vučićevim ponašanjem i Pantićeve kontraoptužbe na račun lidera DSS i bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, a sve u vezi s KiM, medijima su sa obe adrese dostavljene kao saopštenja. Ni Kojić, ni Pantić juče nisu odgovarali na telefonske pozive, a ni u vrhu DSS i SNS nije bilo mogu doći do odgovora da li su ova sporenje samo lokalne prirode, pogotovo što je Koštunica jedini opozicioni političar koji je podržao Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora.

– Ne bih išao tako daleko dovodeći u pitanje odnose SNS i DSS, jer je reč o autonomnom mišljenju pokrajinskog odbora o onom što nam se događa, a ne o diktatu vrha stranke. Nema razloga za velike sukobe. Pokrajinski odbor je reagovao na Vučićevu najavu bolnih kompromisa, imajući u vidu šta nam se događa poslednjih 13 godina. Čudi me Vučićevo nervozno i frustrirano reagovanje, jer koliko mi je poznato, on je pisao saopštenje koje je Pantić samo potpisao – kaže za Danas Marko Jakšić, član Predsedništva DSS i poslanik u Skupštini Srbije.

Jakšić ističe da „prethodni režim nije jasno govorio kakvu politiku vodi na KiM“ i da je „vreme da se kaže kako stvari stoje, utoliko pre što je SNS u Kosovskoj Mitrovici, tokom predizbornoj kampanje, obećala poništavanje sporazuma između Beograda i Prištine, a Vlada Srbije sada najavljuje njihovo sprovođenje do kraja“.

Bojan Jakovljević, predsednik Regionalnog odbora za KiM SNS, izjavio je za Danas da naprednjaci traže da se „vrh DSS izjasni da li stoji iza saopštenja svog Pokrajinskog odbora“. On tvrdi da su priče da je Pantićevu izjavio napisao Aleksandar Vučić „insinuacija“.

– Nema ozbiljne svađe, ali nije u redu da DSS kritikuje politiku koja nije ni počela da se sprovodi. Tražimo odgovor na pitanje ko stoji iza Kojićevog saopštenja i zašto se taj javno ne oglasi, a ne da šalje političara nižeg reda da se izjašnjava o ozbiljnim temama. Što se tiče saradnje srpskih opština na severu KiM, nas povezuje veći interes od stranačkih sporova na lokalu, ali SNS neće ćutati o tome što se događa i kakva se politika do sada vodila prema KiM – kategoričan je Bojan Jakovljević.

„Tehnički problemi“

– Direktor Kancelarije za KiM Aleksanar Vulin krajem prošle nedelje nije posetio Štrpce zbog, kako je Danasu rečeno u ovoj Kancelariji, „tehničkih problema“. Na terenu se spekuliše se zbog odlaska u Štrpce Vulin obraćao i Unmiku i Euleksu. Preme nezvaničnim najavama, on bi ove nedelje trebalo da poseti sever KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari