Brnabić danas na Samitu o zapadnom Balkanu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće danas u Londonu na Samitu o zapadnom Balkanu, petom sastanku u okviru Berlinskog procesa, ali je pitanje koliko će tema biti region u situaciji kada se britanska premijerka Tereza Mej, domaćin samita, suočila sa ostavkama ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona i ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

Brnabić će prisustvovati sastanku lidera regiona sa predstavnicima Evropske unije, a najavljeno je da će delegaciju EU predvoditi visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Sastanku će prisustvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Sebastijan Kurc, kao i predstavnici vlada Poljske, Grčke i Bugarske.

Tokom prepodneva predsenicu Vlade Srbije očekuje radni ručak sa predstavnicima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, Saveta za regionalnu saradnju i Regionalne kancelarije za mlade (RYCO), a glavna tema će biti ekonomija.

Posle zajedničkog fotografisanja lidera zapadnobalkanske šestorke, premijere očekuje plenarna sesija Samita, na kojoj će teme biti spoljna politika, bilateralna pitanja, bezbednost i migracije.

Učesnici samita govoriće o budućnosti Berlinskog procesa i o agendi za naredni samit u Varšavi 2019. godine, a šefovima delegacija iz regiona je ostavljeno vreme i za bilateralne susrete.

Na konferenciji za novinare planirano je da se obrate predstavnici Velike Britanije, Nemačke i Poljske, posle čega će učesnici samita prisustvovati prijemu u organizaciji princa Čarlsa u Palati Sent Džejms.

U ponedeljak su održani sastanci kojima su prisustvovali ministri spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana i ministri unutrašnjih poslova, dok je u okviru samita u Londonu održana i sesija organizacija civilnog društva.

Na panelu posvećenog medijima, prema tviter nalogu izvršne direktorke Građanskih inicijativa Maje Stojanović, nije bio prisutan niko od vladinih zvaničnika ni zemalja zapadnog Balkana, niti evropskih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari