Brnabić i Vučić večeras oči u oči s građanima: Koje su to važne i sudbonosne vesti koje će nam saopštiti? 1Vučić i Brnabić Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic (arhiva)

Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obratiće se zainteresovanoj javnosti večeras u 20 časova iz Palate „Srbija“, saopšteno je juče iz Predsedništva.

Vučić već danima s terase Predsedništva poziva na jedinstvo i razgovor i najavljuje da će danas izaći sa novim planovima i programima i da građane Srbije očekuju važne političke i ekonomske vesti. Prema njegovim rečima, nema vremena za gubljenje kada je u pitanju Srbija, jer predstoji „teško vreme oko Kosova i Metohije i drugih geopolitičkih pitanja.

Uoči današnjeg obraćanja Vučić se sastao i sa koalicionim partnerom, liderom SPS i ministrom spoljnih poslova, Ivicom Dačićem, s kojim je kako je naveo, razgovarao o budućnosti Srbije i zajedničkim planovima.

„Dobar razgovor sa Ivicom Dačićem o budućnosti Srbije, zajedničkim planovima, programima i merama. Sutra uveče predstavićemo deo onoga na čemu naporno radimo već nedeljama“, napisao je Vučić.

Dok je Dačić posle razgovora naveo da su narodno jedinstvo i politička stabilnost najvažniji nacionalni i državni interes.
„Veoma dobar razgovor sa Predsednikom Aleksandrom Vučićem“, napisao je Dačić na Instagramu preko kojeg se vrlo reko obraća javnosti.

Na političkoj sceni i u medijima se uveliko spekuliše šta li će Brnabić i Vučić saopštiti, dok premijerka podize tenyiej izjavama da je spreman da podense ostavku na tu funkciju i da joj ulica neće kadrirati u vladi.

Sve to može da ukaže na to da će večeras odluak biti da se ide u rekonstrukciju vlade ili na nove izbore.

Zajednička objava na društvenim mrežama sa Dačićem, može da ukaže i na jedno i na drugo. S tim što je Dačić uvek govorio da je protiv prevremenih izbora.

Rekonstrukcijom vlade, prema nekim tumačenjima, Vučić bi mogao da ispuni neke od zahteva građana i opozicije koji već pet nedelja protestuju, zamenom ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, iako je rekao da Gašića „ne da ni za živu glavu“. Takođe bi iz vlade mogao da odleti nestašni ministar iz redova partnerske koaliciej SPS-JS Rade Basta, da se reši pitanje novog ministra prosvete nakon ostavke Branka Ružića, a nije isključeno da bi premijersku ulogu mogao da preuzme Miloš Vučević, sadašnji ministar odbrane i novopečeni lider SNS.

Vučevićevo ime se i prilikom formiranja ove vlade pominjalo u vezi premijerskog mesta a kada je Brnabić Vučić oročio i ovaj mandat, Vučević je važio za njenog sigurnog naslednika.

Ukoliko se Vučić ipak odluči za prevremene parlamentarne izbore, koji bili održani što kasnije i verovatno nakon isticanja maksimalnih rokova za pokušaj formiranja nove vlade. Moguće na jesen.

Novi izbori mogu da ukažu i na to da je on u defanzivi po pitanju situacije na Kosovu odnosno da se od njega traže dela koja on nije spreman da učini, iako sada možda deluje da je premijer Kosova pod jačim pritiskom SAD i EU od njega. Iskustvo govori da je jake pritiske oko problema Kosova uvek rešavao ili tačnije rečeno odlagao neophodne postupke raspisivanjem izbora.

Uz njih može da veže i prevremene beogradske izbore ili pak pokrajinske i lokalne što nije neizvodljivo.

Moguće je i da građani večeras neće biti obavešteni ni o rekonstrukciji ni o novim izborima već o nekoj potpuno trećoj stvari koja će biti predstavljena kao subonosna.

Vučić bi prema najavama trebalo u četvrtak da prisustvuje sednici vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari