Brnabić po zadatku zove na sastanak, ali pod njenim uslovima: SNP odlučuje u sredu, Novi DSS poziv smatra neumesnim 1foto: R. Z./ATAImages

Predstavnici opozicione koalicije “Srbija protiv nasilja” odluku o odlasku na sastanak sa predsednicom Narodne skupštine trebalo bi da donesu u sredu na zajedničkom sastanku. Do tada, iz Ekološkog pokreta poručuju da na sasnak ne idu ako ne bude prenosa uživo, a iz DS da je mnogo razloga zbog čega ne bi trebalo ići, a samo jedan bi mogao biti da se ode. Za Novi DSS, neumesno je o pozivu uopšte razgovarati a kamoli se pojaviti na jednom takvom sastanku.

Nakon kraha pregovora vlasti i opozicje prošle nedelje, predsednica Skupštine, Ana Brnabić, svim poslaničkim grupama uputila poziv za novi sastanak u četvrtak, u 10 sati “u želji za nastavkom dijaloga o temi oko koje nesumnjivo postoji širok politički konsenzus, a to je primena svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji“.

Ona je najavila da će u fokusu sastanka će biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa OEBS i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava.

Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, za Danas kaže da misli da svaki čovek u Srbiji razume da se pitanje izbornih uslova rešava pre raspisivanja izbora a ne u toku izborne kampanje.

„U tom smislu je poziv o kojem govorite, naročito nakon decidnog odbijanja zahteva opozicije, u najmanju ruku besmislen, a zapravo ponižavajući. Neumesno je o tom pozivu uopšte razgovarati a kamoli se pojaviti na jednom takvom sastanku“, naveo je Jovanović.

U vreme pisanja ovog teksta teško je bilo predvideti poteze predstavnika opozicije jer mnogi od njih nisu odgovarali na pitanje hoće uprkos prethodnom iskustvu u razgovorima sa Brnabić ići na novi sastanak.

Moguće i zbog toga što će se u sredu očekuje sastanak koalicije SNP.

To za Danas kaže Miloš Pavlović, poslanik Narodnog pokreta Srbije, koji navodi i da će na tom sastanku jedna od tema biti i odlazak na sastanak sa predsednicom Skupštine vezan za izborne uslove. On navodi da će i NPS odluku doneti posle sastanka koalicije i Predsedništva stranke koje je isto u sredu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, lider Ekološkog ustanka, za Danas navodi da prenos uživo menja sve.

– Krajnje je vreme da se razgovor o sudbini građana, o izborima, uslovima i agoniji koja se dešava već pola godine prestavi na pravi način građanima. Jedini način da za to je da se uključe kamere i da ljudi jasno vide kako to izgleda. Ne idemo na sastanke s Anom Brnabić ako nisu uključene kamere – jasan je Jovanović.

Kako dodaje, videće se u četvrtak kako izgleda Ana Brnabić koja prepričava kako su oni ispunili sve uslove, a s druge strane ćete imati priliku da vidite kolege iz opozicije koji pričaju drugu priču.

– Hajde da prekinemo tu agoniju. Uključi kamere Brnabić da vid inarod kako izgledaju pregovori jer radi se o njihovim životima. Nema šta da tražimo na bilo kakvim razgovorima iza zatvorenih vrata sa bili kim iz režima. To su lažovčine, lopovčine i beže od javnosti i zato nema direktnog prenosa – kaže Jovanović.

Dok lider DS Zoran Lutovac, za Danas navodi da je mnogo je razloga zbog čega ne bi trebalo ići na taj sastanak, a samo jedan razlog bi mogao biti da se ode.

-Taj jedan razlog je prihvatanje dopune dnevnog reda i usvajanje tri zahteva koja predstavlljaju minimum minimuma za izlazak na izbore i dogovor o novom terminu za objedinjene izbore do kada bi mogle da se sprovedu ODIHR-ove preporuke – zaključuje on.

Posle propalih pregovora prošle srede, Brnabić je raspisala izbore za Skupštinu grada Beograda za 2. jun. Vladajuća koalicija sakupila je potpise, predala svoju listu i pošla u kampanju. Jedna od poruka vlasti je da želi da nastavi razgovore sa opozicijom o primeni preporuka ODIHR. Te poruke Brnabić diktira nekadašnji lider SNS sada član, ALeksandar Vučić, se trudi da oda utisak da ga bojkot opozicije u Beogradu ne zanima.

Opozicija je pak ljuta što nijedan njen zahtev nije ispunjen i najavljuje ignorisanje raspisanih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari