Zašto nema televizijskog prenosa skupštinskog kolegijuma na kom se raspravlja o preporukama ODIHR-a? 1foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

Uprkos zahtevu dela opozicije da Kolegijum Skupštine Srbije na kome se razmatraju preporuke ODIHR-a bude javno prenošen, dijalog vlasti i opozicije započeo je iza zatvorenih vrata. To je zbog toga, kako tvrdi opozicija, što vlast ne želi da javnost ni po koju cenu ne sazna razmere izborne krađe.

Praksa direktnih prenosa skupštinskih kolegijuma, kako potvrđuju sagovornici Danasa, nije nikada do sada postojala.

Ali, kako kažu, očekivalo se da će ovoga puta, upravo zbog naraslih tenzija u društvu, predsednica parlamenta Ana Brnabić dozvoliti da sednica bude krajnje transparentna.

„Ekološki ustanak je kao osnovni preduslov tražio da kolegijum ide u javnom prenosu. Podržavamo kolege iz Koalicije, ali mi ne učestvujemo u raspravi“, kaže za Danas Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka.

Ona dodaje da bez javnosti, odnosno medija, nema razgovora sa lopovima.

„Ne može se razgovarati sa nekim ko vas ne poštuje, konstantno vređa i omalovažava, ko vas naziva nacistom i izdajnikom. I te priče o ispruženoj ruci Ane Brnabić samo su izgovor za vlast da se kaže da su ispoštovali i ispunili preporuke ODIHR-a“, napominje Nestorović.

Miloš Parandilović, poslanik Novog lica Srbije, kako kaže, podržava kolege iz opozicije, ali lično ne učestvuje u radu Kolegijuma iz niza razloga.

„Prenosa nema zato što su naprednjaci kukavice koje 12 godina beže od bilo kakvog sučeljavanja i javne debate. Nisam siguran šta da očekujem od pokušaja pregovora, ali svakako treba probati jer izbora pod ovakvim uslovima ne može biti“, ističe Parandilović.

To što nema televizijskog prenosa Kolegijuma na kome se raspravlja kako obezbediti da građani Srbije imaju slobodne i poštene izbore, za Draganu Rakić, poslanicu Demokratske stranke, predstavlja dokaz da vlast ne želi da ovaj proces bude transparentan, kako bi mogla da proizvoljno tumači iznete stavove na kolegijumu.

„Vučićev režim može da pobedi samo ako unapred namesti i pokrade izbore, tako da će oni sve učiniti da se ništa od preporuka ODIHR-a ne usvoji. Jer slobodni i pošteni izbori znače poraz Vučićevog režima, a njihov poraz na izborima ne znači za njih odlazak u opoziciju, nego u zatvor, s obzirom na to da nema krivičnog dela koje nisu učinili za proteklih 12 godina svoje štetočinske vlasti“, ističe poslanica DS.

Rasprava iza zatvorenih vrata o izbornim uslovima i za Vojislava Mihailovića je očekivana, jer vlast ni po koju cenu ne želi da javnost sazna detalje izborne krađe.

„Reči predsednika da traži da opozicija svaki dan može da gleda biračke spiskove nema nikakvoga smisla, jer je to govorio i ranije, pa se nikada nije desilo. Nije realno da to on zaista omogući jer bi se tada videle razmere krađe koju je izveo prošli i svaki prethodni put“, navodi MIhailović.

I Miloš Pavlović, funkcioner Narodnog pokreta Srbije, smatra da vlast pokušava na sve načine da sakrije i uguši svaku javnu kritiku.

Poznato je, kako istiće, da oni zbog toga ne žele da oslobde ni javni servis RTS, kako bi on bio u službi svih građana, već na sve načine pokušavaju da spreče da cela Srbija i celokupna javnost sazna kako su pokrali izbore.

Ne žele, kako kaže, da javnost sazna sadržaj rezolucije Evropskog parlamenta i izveštaj ODIHR-a.

„Vučićev režim je svestan da, ma koliko bile uzdržane osude Zapada u vezi sa decembarskim nameštajem izbora, ipak se nad njime nadvila velika senka. Jasno je da svet, kao i veliki deo srpske javnosti, dobro shvata šta se dogodilo. Na to se nadovezuju i jasne, iako diplomatski suočene, preporuke OEBS-a, kako da se izborni procesi u Srbiji koliko-toliko upristoje. Sve to brine Vučića koji zna da ako prestane da namešta izbore, SNS pada sa vlasti. Zato pokušava da sve gurne pod tepih i bar od dela srpske javnosti koji ga podržava sakrije šta se dešava“, objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Prema njegovim rečima u tom kontekstu ide i sprečavanje da građani naše zemlje čuju šta će opozicija reći tokom rada skupštinskog kolegijuma o preporukama OEBS-a.

„Vučić razume da je istina u vezi sa tim za njega opasna“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari