Član delegacije Crne Gore u Savetu Evrope: Prvo ZSO, pa prijem Kosova 1Foto: printscreen Vasilije Čarapić Iks

Poslanik Pokreta Evropa sad i stalni član delegacije Crne Gore u Savjetu Evrope, Vasilije Čarapić, podržao je, uoči glasanja u Savjetu Evrope, amandman Italije koji podrazumijeva prvo ispunjenje uslova oko zajednice srpskih opština, pa tek nakon toga prijem Kosova u Savjet Evrope, prenosi RTCG.

Amandmanom delegacije Italije prijem Kosova u Savjet Evrope odlaže se do formiranja Zajednice srpskih opština.

To je obaveza Vlade Kosova koja proizilazi na osnovu sporazuma iz Brisela i Ohrida, koji su usaglašeni između Kosova i Srbije, uz podršku EU.

Čarapić istovremeno nije za amandman delegacije Srbije na Mišljenje o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjet Evrope, kojima se predlaže Savjetu Evrope da Kosovo ne bude primljeno u članstvo ove organizacije.

„Crna Gora je priznala Kosovo kao državu i to se neće promijeniti, ali kao što i Crna Gora mora da ispuni jako zahtjevne uslove za ulazak u EU, tako očekujemo i od Kosova da ispuni uslove za ulazak u Savjet Evrope, u korist svih žitelja Kosova“, zaključio je Čarapić.

Dana se oglasio i šef delegacije Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Saša Magazinović, poručio je da će glasati na osnovu ubeđenja da svi građani Kosova zaslužuju mogućnosti koje daje ta međunarodna organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari