CRTA: Direktnije i preciznije nego u ranijim izveštajima, ODIHR zaključuje da su izbori održani u neravnopravnim uslovima 1L. Stevanović

Posmatračka misija Crte saopštila je danas da finalni izveštaj Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o decembarskim izborima u Srbiji potvrđuje ključne nalaze njenih stručnjaka i „jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno ugroženo“.

Direktnije i preciznije nego u nizu prethodnih izveštaja, ODIHR zaključuje da su izbori održani u neravnopravnim uslovima, ukazujući na dominantnu ulogu predsednika države i sistemske prednosti vladajuće stranke, usled čega je zamagljena granica između države i partije, što je u suprotnosti s Kopenhaškim dokumentom OEBS-a i međunarodnim standardima, navela je Crta u saopštenju.

Crta ukazuje da je ponovo izražena zabrinutost zbog shema zastrašivanja birača, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotreba javnih resursa. Ocenjeno je i da građani nisu u dovoljnoj meri imali mogućnost da glasaju na temelju dobre informisanosti, i to zbog neadekvatnog izveštavanja većine nacionalnih medija.

Kao veoma značajno, Crta navodi i to što je ODIHR, iako nije posmatrao beogradske izbore, istakao probleme u vezi sa biračkim spisakom i tvrdnjama o organizovanim migracijama birača, za koje je Posmatračka misija Crte dala snažnu argumentaciju.

ODIHR ukazuje na „izostanak efektivnog nadzora nad evidencijom birača i promenama prebivališta, zaključujući da je poverenje u birački spisak dodatno pogoršano neodgovarajućim reakcijama nadležnih institucija, uključujući Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu“, navela je Crta i podsetila da je ODIHR još 2012. godine istakao da je neophodna revizija i veća transparentnost biračkog spiska, koja se i ovog puta našla u izveštaju.

Crta posebno ukazuje i da je u izveštaju ODIHR konstatovano da se tužilaštvo nije oglašavalo povodom mnogobrojnih ozbiljnih navoda o kupovini glasova i drugim vidovima mešanja u izbornu volju građana, te da pravosuđe nije izreklo kaznu ni za jedan kriminalni slučaj iz ranijih izbora. Zakonski i regulatorni okvir nije obezbedio izbornu jednakost.

Stav ODIHR-a je da preporuke date ove prilikom treba razmatrati zajedno s preporukama iz ranijih izveštaja, posebno s onim koje su neispunjene.

Sedam prioritetnih preporuka iz novog izveštaja, kako napominje Crta, uglavnom su upućene Srbiji još 2012. godine i do danas se vode kao neispunjene. Podsećamo da je ODIHR do sada ocenio da su u proteklih 10 godina svega četiri prioritetne preporuke ispunjene.

Crta kao zanimljivo navodi da se ponovo među preporukama ODIHR našla i ona koja se tiče položaja posmatrača izbora. Kako je navedeno, potrebno je obezbediti nesmetane uslove za posmatranje izbora i sprečiti zastrašivanje i pritiske na posmatrače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari