Gavrilović se u Ljubljani sreo i sa Kurtijem 1

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke, učestvovao je 5. i 6. oktobra na sastanku u Ljubljani u organizaciji Partija evropskih socijalista i demokrata pred „samit o Zapadnom Balkanu 2021“, a prema tekstu saopštenja DS, tom prilikom se, između ostalih, sreo i sa Aljbinom Kurtijem.

Na sastanku su učestvovali Antonio Costa, premijer Portugala, Pedro Sančez, premijer Španije, Roberto Abela, premijer Malte, Aljbin Kurti, predstavnik privremenih institucija u Prištini, Sana Marin, premijerka Finske, Edi Rama, premijer Albanije, Aleksis Cipras, predsednik Sirize iz Grčke, Tanja Fajon i Matjaz Nemec kao domaćini predstavnici partije Socijaldemokrata iz Slovenije, Fofi Gennimata, bivša predsednica PASOK-a i sadašnja predsednica Pokreta za promene iz Grčke, Peđa Grbin predsednik SDP-a iz Hrvatske, Sergej Stanišev – predsednik PES-a, Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku, Saša Magazinović, predsednik poslaničkog kluba SDP-a u parlamentu BiH i mnogi drugi, navodi DS u saopštenju.

„Razgovori su bili vrlo otvoreni. Učesnici u razgovoru su izneli zabrinutost kako za stanje demokratije u zemljama Zapadnog Balkana, tako i za ekonomski oporavak nakon pandemije. PES podržava plan za ekonomsku pomoć EU zemljama Zapadnog Balkana u iznosu od 30 milijardi evra u narednih par godina. EU je svesna teške situacije izazvane pandemijom kovida i želi da pokaže solidarnost sa svim evropskim državama,“ izjavio je Gavrilović, prenosi se u saopštenju.

Teme razgovora bile su evropska perspektiva Zapadnog Balkana, evropska podrška ekonomskom oporavku regiona Zapadnog Balkana, regionalna i evropska saradnja i mogući socijalno-ekonomski oporavak nakon pandemije.

Demokratska stranka smatra da je regionalna saradnja neophodna kroz dijalog i poštovanje demokratskog kapaciteta i institucija. Sve dok Srbija ne bude potpuno demokratska zemlja ne mogu se očekivati kvalitetna i trajna rešenja kako u sferi ekonomije i prava, tako i u vezi pitanja sa nacionalnom odgovornošću, navodi se u saopštenju DS.

Ocenjuje se da su „pred našim regionom Zapadnog Balkana brojni izazovi: od solidarnosti sa ugroženim građanima zbog pandemije, solidarnosti sa radnicima zbog ekonomske krize i solidarnosti sa građanima čija su ljudska prava i slobode ugroženi”.

Očekujemo da će EU u narednom periodu pokazati više razumevanja za različite interese, ali i za iskrenu vladavinu prava u zemljama Zapadnog Balkana. Treba nam više demokratije, a manje stabilokratije, navodi se u saopštenju.

„Vrlo je važna i značajna poruka EU da želi konkretno da pomogne građanima naših zemalja da prebrode posledice izazvane pandemijom. Partija evropskih socijalista i demokrata u tom smislu želi da doprinese razvoju dobrih odnosa u ekonomskom oporavku regiona,“ rekao je Gavrilović u izjavi nakon sastanka partija PES-a u Ljubljani, a prenosi DS.

DS je pridružena članica PES-a, dok je vladajuća Srpska napredna stranka u grupaciji Evropskih narodnih partija, čiji su se predstavnici takođe sreli u Sloveniji, uoči samita EU-Zapadni Balkan.

Kako je medijima u Srbiji preneo Aleksandar Vučić, lider SNS i predsednik Srbije, razmatrali su poraz CDU, članice ENP, na izborima u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari