Deo proevropske opozicije treba da odluči o odlasku na drugu rundu 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

U četvrtak bi zainteresovana javnost trebalo da sazna hoće li predstavnici dela proevropske opozicije otići ili ne na sastanke međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta zakazane za petak 17. i subotu 18. septembar.

To zavisi od toga hoće li SSP, DS, PSG, PZP, ZZS i Ne davimo Beograd biti zadovoljni reakcijom posrednika iz EP na njihov predlog sporazum ao slobodnim izborima koji su im dostavili u ponedeljak.

Kako je Danas ranije pisao, postoji mogućnost da neki od predstavnika ovih partija na sastanak ne ode ili pak na dijalog ne dođu lideri nego funkcioneri nižeg ranga.

O izbornim uslovima i međustranačkom dijalogu, kako nezvanično saznajemo, razgovaralo se i na popodnevnom sastanku predstavnika opozicije i Emanuela Žofre, ambasadora EU u Srbiji, koji je počeo u popodnevnim satima.

Neki od opozicionara, kako nam je nezvanično rečenom očekivali su i da im ambasador prenese stav posrednika, ukoliko je su stav do sastanka zauzeli posrednici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Knut Flakenštajn i Eduard Kukan.

Narodna stranka, koja je takođe poslala svoje viđenje onoga o čemu treba postici dogovor ali to čuva u tajnosti, kao i SDS, Nova stranka i GDF odlučili su da na sastanke idu.

Na konferenciji za novinare SDS, Nova i GDF rečeno je da oni idu na drugu rundu dijaloga i da ostaju pri svemu što su predložili u martu, kao i da su spremni da podrže i platformu opozicionih stranaka o izbornim uslovima koja je objavljena u utorak, jer se za to zalažu od početka.

Predsednik SDS Boris Tadić rekao je da žali za propuštenih godinu dana, jer su dve platforme opozicionih stranaka u međupartijskom dijalogu uz posredovanje EP veoma slične.

“Evropski parlament je definisan okvirima u kojima mogu da rade i upozoravao sam na to, a neke stranke u opoziciji su naš predlog primile sa razočaranjem”, rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament je usvojio neke od sugestija koje su date, ali pre svega je važno da se zahteva angažman OEBS do samog dana izbora.

“Dokle god opozicija manifestuje konfuzno ponašanje, potrošili smo vreme. Vučić može da slavi, ne samo ovaj danas izmišljeni praznik, nego i nejedinstvo opozicije”, poručio je Tadić i ponovio apele da se opozicija objedini u zahtevi za izborne uslove.

On kaže da režim neće menjati zakon, a predlog je svim opozicionim strankama da se objedine, nezavisno od različitih politika i međusobnih odnosa da bi se kasnije razgovaralo o jednoj listi, jednom kandidatu ili više lista i nenapadanju u slučaju više predsedničkih kandidata.

Tadić  je zamolio nezavisne medije da zaista budu nezavisni i ne prave diskriminaciju među opozicijom, pa da „neki budu jednakiji od drugih“.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan ukazao je da se jedino od vlasti apsolutno nije moglo čuti o ovim platformama i predlozima, a da je polazište opozicije da je samo jedan protivnik – režim Aleksandra Vučića.

On je istakao da ima „opravdanu sumnju“ da predstavnici vlasti nisu pročitali nijednu platformu i predlog i ne bave se time na adekvatan način.

Potpredsednik GDF Rade Veljanovski rekao je da ova grupacija opozicionih stranaka ne očekuje da se posrednici EP opredeljuju čiji je predlog ili platforma bolja, jer „znaju s kim imaju posla i na strani opozicije i na strani vlasti“.

“Vlast želi što manje da prihvati, mi tražimo što više. Nemamo vremena, do kraja septembra, a (Vladimir) Orlić i (Ivica) Dačić su upućeni da odbiju sve”, rekao je Veljanovski. Vlast je ta koja treba da sprovede dogovoreno, a opozicija da kontroliše, rekao je Veljanovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari