Dragomir Karić: Prikazivanje "Valtera" izuzetan gest  1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Kineska nacionalna televizija, najgledanija televizija na svetu, u četvrtak uveče, 19. marta, na svom filmskom kanalu CCTV6, u 22.05 časova po lokalnom vremenu, emitovala je u znak podrške Srbiji kultno ostvarenje „Valter brani Sarajevo“ sa legendarnim Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi.

– Ovo je zaista izuzetan gest. Veliku zahvalnost upućujem kineskom narodu i predsedniku Si Đinpingu na svemu što čine za našu zemlju i građane. Oni su nebrojeno puta do sada pokazali da su naši iskreni prijatelji, kao što smo se i mi trudili da to prijateljstvo maksimalno uzvratimo. Stotine miliona Kineza je duboko dirnula poruka predsednika Aleksandra Vučića u kojoj je predsednika Si Đinpinga zamolio za pomoć kineskog naroda i u kojoj je govorio o ogromnom poverenju koje Srbija ima u Kinu. Iako i sama još bije bitku protiv korona virusa, Kina je odmah reagovala kako bi Srbiji pomogla da što bezbolnije iskoreni pošast koja je zadesila planetu – kaže Dragomir J. Karić, član Parlamentarne grupe prijateljstva sa Kinom u Narodnoj skupštini.

Na portalu čuvene Beijing daily group, koja u svom sastavu ima devet novina, tri magazina, jednu izdavačku kuću i sajt, navedeno je da CCTV6 neretko bira filmove koji svojom radnjom ili porukom prate određeni aktuelni događaj.

– Iako Sarajevo više nije u Srbiji, Sarajevo mnogo znači Srbiji. „Valter brani Sarajevo“ odražava neumornu borbu potlačenih nacija pred stranim agresorima. Srbija se suočava sa epidemijom korona virusa i sada joj je potrebna upravo takva odlučnost, hrabrost i borba – piše između ostalog u tekstu na sajtu www.bjd.com.cn.

Autor je dalje objasnio da je „Kina 1955. uspostavila diplomatske odnose sa bivšom Jugoslavijom, a nakon njenog raspada odnosi dve zemlje su prešli na kinesko-srpske odnose, jer je Srbija naslednik Jugoslavije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari