Drecun: Dobro je da se u Briselu krenulo sa mrtve tačke 1Milovan Drecun Foto: Printscreen

Dobro je da se krenulo sa „mrtve tačke“ jer je dijalog Beograda i Prištine u Briselu bio doveden u „zamrznuto stanje“ zbog opstrukcija Prištine.

Ono što je očigledno posle jučerašnjih razgovora je da se nije razgovaralo o konkretnim temama poput ZSO ili bar nije postignut nikakav dogovor o tome, ali je evidentno da ulazimo u jednu novu fazu procesa normalizacije odnosa čiji će fokus biti na stvaranju pravno-obavezujućeg sporazuma” , rekao je novinarima u parlamentu Srbije Milovan Drecun , predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i dodao da na to ukazuju izjave Federike Mogerini i Hašima Tačija koji govori o „nekakvom konačnom rešenju“.

Drecun je naveo da smo sada ušli u proces izgradnje okvira za taj sveobuhvatni pravno-obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa.

“Mislim da u ovom formatu EU nema dovoljan kapacitet da se postigne konačno rešavanje statusa Kosmeta, jer su pozicije sve tri strane udaljene . Priština očekuje da se preko tog sporazuma prizna Kosovo i da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u UN, dok EU nema jedinstven stav, a srpska pozicija je da neće priznati lažnu državu, niti će otvoriti vrata ka članstvu u UN”, naveo je Drecun i dodao da je zato predsednik Vučić rekao da nije veliki optimista po postizanju kompromisa.

Prema njegovim rečima pitanje je ima li političke volje na svim stranama da se postigne pravno-obavezujući sporazum. Kod Srbije postoji ta politička volja, ali , kako je rekao, za sada je ne vidimo kod Albanaca i onih zapadnih država koje stoje iza secesije Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari