Drecun o tablicama: Srbi na severu KiM ne treba da očekuju konfiskaciju vozila 1foto FoNet Zoran Mrđa

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da Srbi na severu Kosova ne treba da očekuju konfiskaciju vozila zbog registarskih tablica, prenosi RTS.

„Problem je u tome što nema političke volje kod Prištine da se reši problem sa tablicama, jer želi da zloupotrebi to pitanje za rešavanje statusnih pitanja, da preko tablica natera Beograd da prihvati tzv. državu Kosovo, da tablice ne budu statusno neutralne i da to predstavi kako nekakav uspeh u navodnom defakto priznanju lažne države Kosovo“, rekao je Drecun u Jutarnjem programu.

Prema njegovim rečima, rokovi ne postoje, problem će se rešavati u narednom periodu, a ljudima treba omogućiti da mogu slobodno da se kreću, da ih niko ne malteretira.

„Pretpostavljam da se Priština neće usuditi da izaziva novu destabilizaciju, jasno je poručeno Prištini, prvrenstveno od strane SAD i EU da više ne sme da bude nikave destabilizacije na severu Kosova i Metohije. Da biste se lečili, da biste školovali decu, da biste se se kretali – morate imati auto na raspolaganju, nećete konjskim zapregama u 21. veku. Ako vas neko onemogućava iz proceduralnih razloga zato što to pitanje želi da politički zloupotrebi u neke druge svrhe, onda to predstavlja situaciju koja zahteva odgovor srpskog naroda“, irekao je Drecun.

Smatra da bi Priština morala da bude obazriva, posebno u fazi kada se razgovarao o kako kaže, „mogućem sporazumu o normalizaciji odnosa“, kada će za par dana biti nastavak razgovora u Briselu između preogovaračkih timova i upozorenja da Zapad više neće da troši svoje resurse u rešavanju kriznih situacija.

„Priština će, ipak, razumeti te poruke i odustati od toga da Srbe ponovo matretira i teroriše, da im ugrožava slobodu kretanja“, dodaje Drecun.

Drecun kaže da je portparol EU Peter Stano bio jasan da nema rokova i da su već poslate poruke da se izbegnu takve situacije koje bi vodile novoj esklaslaciji krize.

„Ako imamo i jake poruke koje stižu iz vodećih centara moći da ne sme da bude destabilizacije, Priština mora da razume te poruke. Za Srbe na severu koji neće da prihvate da žive u lažnoj državi Kosovo je to životno pitanje, to nije simbolično pitanje, ako neko stavi tablice sa RKS oznakom, sa oznakom lažne države Kosovo – to je nešto što može da bude posredno faktor ugrožavanja opstanka Srba na severu KiM. Jedinstven stav je bitan“, rekao je Drecun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari